Маркетингове забезпечення розвитку потенціалу людей з особливими потребами - Паймаш, Ганна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) за спеціальністю 075 – Маркетинг. – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харків, 2025. Дисертація є завершеною науково-дослідною роботою, в якій наведено розв’язання актуального наукового завдання щодо формування маркетингового забезпечення розвитку потенціалу людей з особливими потребами як складової позитивного маркетингу з використанням інклюзії як частини соціального маркетингу. Було визначено тенденції розвитку людського потенціалу людей з особливими потребами; сформовано сутність та передумови, проаналізовано аспекти розвитку потенціалу та капіталу людей з особливими потребами та розроблено консолідовані теоретичні положення; обґрунтовано концептуальний підхід щодо маркетингового забезпечення розвитку потенціалу людей з особливими потребами, як складової позитивного маркетингу з використанням інклюзії як частини соціального маркетингу; запропоновано організаційні засади щодо створення та функціонування маркетингового консультаційного центру з управління маркетинговою взаємодією між людьми з особливими потребами та органами державної влади, навчальними закладами, реабілітаційними центрами, роботодавцями з урахуванням тенденцій та досвіду іноземного управління розвитком людського потенціалу людей з особливими потребами; досліджено умови формування та розвитку потенціалу та капіталу людей з особливими потребами; визначено вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища та удосконалено методичний підхід щодо оцінки капіталу людей з особливими потребами за допомогою економіко-математичних моделей; розроблено комплексний підхід до формування та реалізації механізму розвитку потенціалу людей з особливими потребами як складової позитивного маркетингу з використанням інклюзії як частини соціального маркетингу на основі запропонованої концептуалізації маркетингового управління розвитком потенціалу людей з особливими потребами; їх послідовності, системи принципів; сформовано стратегії, інструменти за навчальною, професійною підтримкою, абілітацією/реабілітацією, працевлаштуванням як складових інклюзивного та соціального маркетингу, що є підґрунтям позитивного маркетингу та здійснено математичне моделювання прогнозування чисельності, вікових груп та категорій інвалідності в часовому просторі для їх соціальної адаптації з навчання, професійної підтримки, абілітації/реабілітації, працевлаштування. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій щодо формування маркетингового забезпечення розвитку потенціалу людей з особливими потребами як складової позитивного маркетингу з використанням інклюзії як частини соціального маркетингу.

The thesis is submitted to obtain a scientific degree of Doctor of Philosophy, specialty 075 – Marketing. – National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Kharkiv, 2025. This dissertation is a completed research work that provides a solution to a relevant scientific problem regarding the formation of marketing support for developing the potential of people with special needs as a component of positive marketing using inclusion as part of social marketing. The trends in the development of the human potential of people with special needs were identified; the essence and prerequisites were formed, aspects of the development of the potential and capital of people with special needs were analyzed, and consolidated theoretical provisions were developed; a conceptual approach to marketing support for the development of the potential of people with special needs was substantiated as a component of positive marketing using inclusion as part of social marketing; organizational principles were proposed for the creation and functioning of a marketing consulting center for managing marketing interaction between people with special needs and state authorities, educational institutions, rehabilitation centers, and employers, taking into account trends and experience of foreign management of the human potential development of people with special needs; the conditions for the formation and development of the potential and capital of people with special needs were investigated; the influence of external and internal environmental factors was determined and a methodological approach to assessing the capital of people with special needs using economic and mathematical models was improved; a comprehensive approach to the formation and implementation of a mechanism for developing the potential of people with special needs as a component of positive marketing using inclusion as part of social marketing has been developed based on the proposed conceptualization of marketing management for developing the potential of people with special needs; their sequences, systems of principles; strategies and tools for educational, professional support, habilitation/rehabilitation, and employment have been formed as components of inclusive and social marketing, which is the basis of positive marketing, and mathematical modeling of the forecasting of the number, age groups, and categories of disability in time space for their social adaptation in terms of education, professional support, habilitation/rehabilitation, and employment has been carried out. The object of the research is the process of developing the potential of persons with special needs within the socio-economic environment.
Marketing Support for the Development of the Potential of Persons with Special Needs
Keywords: маркетингове забезпечення; людський капітал; трудовий потенціал; управління персоналом; особи з особливими потребами; люди з обмеженими можливостями; особи з інвалідністю; соціальний маркетинг; позитивний маркетинг; інклюзивний маркетинг; інтеграція людей з особливими потребами; розвиток персоналу з особливими потребами; абілітація/реабілітація; працевлаштування осіб з особливими потребами; інклюзивне середовище; marketing support; human capital; labor potential; personnel management; people with special needs; people with disabilities; persons with disabilities; social marketing; positive marketing; inclusive marketing; integration of people with special needs; development of personnel with special needs; habilitation/rehabilitation; employment of people with special needs; inclusive environment