Износостойкость несущих поверхностей зубчатых передач - Приймаков, А. Г.; Устиненко, Александр Витальевич; Стадниченко, В. Н. (НТУ "ХПИ", 2007)
Розглянуто зносостійкicть поверхневого шару зубців та кінетику їх руйнування, виходячи із теорії пластичності та фізики твердого тіла. Встановлено зв’язок між параметрами зносостійкості та напружено-деформованим станом контактуючих поверхонь під навантаженням. Отримано граничне значення деформацій в процесі зношування і, тим самим, визначено умову Гріффітса для контактних задач.

The endurance of teeth surface stratum and kinetics of their destruction is considered, going out from the theory of plasticity and physics of solid. Connection is set between the endurance parameters and stressstrain state of contacting surfaces on-loading. The maximum value of deformations is got in the process of wear and, the same, certainly Griffits condition for contact tasks.
Keywords: поверхностный слой; износ; эффекты запаздывания; теории пластичности; кинетика разрушенияния; условие Гриффитса