Юрьева, Марина Сергеевна2017-11-022017-11-022009Юрьева М. С. Структурированные липиды в современном питании / М. С. Юрьева // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Химия, химическая технология и экология. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2009. – № 46. – С. 3-8.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32394В статті виконано аналіз сучасного стану проблеми структурування триацилгліцеринів. Розглянуто структуру та властивості різноманітних замінників жиру, а також їх вплив на організм людини. Також розглінуто нові продукти-жирозамінники Salatrim та Olestra і можливості їхнього застосування у виробництві продуктів харчування. Визначена доцільність застосування ферментів при структуруванні триацилгліцеринів.In the article the analysis of an up-to-date status of triglyceride structuring was performed. The structure and characteristics of different fat replacers, as well as their influence on human health was researched. Also new fat-substitute products Salatrim and Olestra, as well as possibility of their application in food products development were analyzed. Reasonability of enzyme use in process of triglyceride structuring was determined.ruструктурированные продукты питанияздоровье потребителейживотные жирытриацилглицериныполиэфир сахарозызаменители жираСтруктурированные липиды в современном питанииArticle