Теоретичні аспекти отримання спеціальних цементів на основі сполук системи CaO – BaO – Fe₂O₃ – SiO₂ - Дейнека, Вікторія Володимирівна; Корогодська, Алла Миколаївна; Шабанова, Галина Миколаївна; Логвінков, Сергій Михайлович; Пилипчатін, Олександр Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011)
Термодинамічно доведено імовірність утворення основних клінкерних фаз цементів, які отримуються на основі силікатів та феритів кальцію і барію. На основі розрахунків вивчено процес спряження основних реакцій та доведено утворення фаз клінкеру, визначених за рентгенофазовим методом аналізу. Обґрунтовано застосування методу кристалізації з розплаву для отримання кальційбарієвих феросилікатних цементів.

Thermodynamically proved the likelihood of major cement clinker phases obtained on the basis of silicates and ferrites of calcium and barium. Based on calculations of the pairing process was studied and the main reactions proved the formation of clinker phases, certain X-ray analysis method. Justified the use of the crystallization from the melt to the radiation of the calcium-barium ferro-silicate cements.
Keywords: клінкерні фази цементу; силікати; ферити; рентгенофазовий метод аналізу