Мовнокомунікативна компетентність майбутніх фахівців зі спеціальності "Кібербезпека та захист інформації" як складова їхньої успішної професійної діяльності - Снігурова, Ірина Іванівна (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
Мовнокомунікативна компетентність фахівців з кібербезпеки є вимогою стандартів вищої освіти та професійних стандартів і важливим чинником успішної професійної діяльності таких фахівців. Уміння створювати якісні документи (політики, інструкції, положення тощо), вести діалоги під час комунікацій зі співробітниками, постачальниками обладнання й послуг, стейкхолдерами, здійснювати монологічне мовлення під час проведення занять та інструктажів зі співробітниками з питань кібербезпеки є необхідною складовою під час виконання функціональних обов’язків таких фахівців. Особливістю спеціальності «Кібербезпека та захист інформації» є значна кількість професійних ролей фахівців цього напряму підготовки. Зараз в Україні відбувається процес реформування системи підготовки фахівців з кібербезпеки. Реформа ґрунтується на створенні Національної рамки кваліфікації у сфері кібербезпеки та захисту інформації, запровадженні системи професійних стандартів, а також у створенні в Україні мережі незалежних кваліфікаційних центрів. Такий підхід враховує найкращі світові практики, спирається на досвід Європейської рамки кваліфікацій та американської Стратегічної освітньої ініціативи в кібербезпеці. Держспецзв’язком за підтримки проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» було розроблено 21 професійний стандарт, які були схвалені Національним агентством кваліфікацій. Також необхідно відзначити, що в Європейській структурі навичок кібербезпеки (European Cybersecurity Skills Framework, ECSF) існує 12 профілів ролей для фахівців з кібербезпеки. У таких умовах необхідно створити системний підхід щодо формування мовнокомунікативної компетентності студентів, які навчаються в закладах вищої освіти, враховуючи особливу професійну спрямованість фахівців спеціальності «Кібербезпека та захист інформації». У статті здійснено аналіз фахових компетентностей для ролей, прописаних в Європейській структурі навичок кібербезпеки, та вимог для формування професійної мовнокомунікативної компетентності студентів, які навчаються в закладах вищої освіти. Також у статті проаналізовано зміст завдань фахівців зі спеціальності «Кібербезпека та захист інформації», які вимагають високого рівня мовнокомунікативної компетентності, і розглянуто основні особливості комунікативних ситуацій фахівців даної спеціальності. The linguistic and communicative competence of cybersecurity specialists is a requirement of higher education standards and professional standards and an important factor in the successful professional activity of such specialists. The ability to create high-quality documents (policies, instructions, regulations, etc.), conduct dialogues in communications with employees, equipment and service providers, stakeholders, and deliver monologue speech during training and briefings with employees on cybersecurity issues is a necessary component of the functional responsibilities of such specialists. The specific feature of the speciality ‘Cybersecurity and Information Protection’ is a significant number of professional roles of specialists in this field of study. Ukraine is currently in the process of reforming its cybersecurity training system. The reform is based on the creation of a National Qualification Framework in Cybersecurity and Information Protection, the introduction of a system of professional standards, and the establishment of a network of independent qualification centres in Ukraine. This approach takes into account the best international practices and draws on the experience of the European Qualifications Framework and the US Strategic Cybersecurity Education Initiative. With the support of the USAID project ‘Cybersecurity of Ukraine's Critical Infrastructure’, the State Service for Special Communications and Information Protection of Ukraine developed 21 professional standards that were approved by the National Qualifications Agency. It should also be noted that the European Cybersecurity Skills Framework (ECSF) has 12 role profiles for cybersecurity professionals. In such conditions, it is necessary to create a systematic approach to the formation of linguistic and communicative competence of students studying in higher education institutions, taking into account the special professional orientation of specialists in the specialіty ‘Cybersecurity and Information Protection’. The article analyses the professional competences for the roles prescribed in the European Cybersecurity Skills Framework and the requirements for the development of professional linguistic and communicative competence of students studying in higher education institutions. The article also analyses the content of the tasks of specialists in the speciality ‘Cybersecurity and Information Protection’, which require a high level of linguistic and communicative competence, and considers the main features of communicative situations of specialists in this speciality.
Linguistic and communicative competence of future specialists in the specialty "Cybersecurity and information protection" as a component of their successful professional activity
Keywords: мовнокомунікативна компетентність; кібербезпека; комунікативні ситуації; професійна спрямованість фахівців; монологічне мовлення; діалог; linguistic and communicative competence; cybersecurity; communicative situations; professional orientation of specialists; monologue speech; dialogue