Способи актівізації самостійной роботи студентів - Михайличенко, Валентина Євдокимівна; Галущак, Ірина Володимирівна; Гура, Тетяна Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В статті розглянута актуальність вирішення проблеми здобуття студентами досвіду самостійної роботи в процесі навчання у ЗВО. Розглянуті сутність самостійної роботи студентів (СРС), питання її організації та засоби активізації в процесі навчання. В цілому підвищення її ефективності передбачає переорієнтацію навчальних планів на більш широке застосування СРС, моделі та види якої зазнають у зв’язку з цим значних змін: збільшення кількості годин на її виконання; інтегративний характер форм та методів навчання студентів; впровадження інтегративних технологій, використання інноваційних педагогічних технологій, організація постійних консультацій педагогів та консультативної служби, створення навчально-методичної та матеріально-технічної бази в ЗВО (підручники, навчально-методичні посібники, комп’ютерні класи, лабораторії та майстерні для її виконання, співпраця з виробничими структурами та роботодавцями та ін.).

the article deals with the urgency of solving the problem of gaining students' experience of independent work in the process of studying in the ZVO. The essence of students' independent work (VTS), the issues of its organization and the means of activation in the learning process are considered. In general, improving its effectiveness implies a reorientation of curricula to a wider use of VTS, the models and types of which are subject to significant changes: increased hours of implementation; the integrative nature of student learning forms and methods; introduction of integrative technologies, use of innovative pedagogical technologies, organization of constant consultations of teachers and advisory service, creation of educational-methodical and material and technical base in the ZVO (textbooks, teaching aids, computer classes, laboratories and workshops for its implementation, cooperation with production structures and employers, etc.).
The ways of students’ independent study actiisation
Keywords: професійні компетентності; самостійні роботи; педагогічні технології; технології навчання; методи навчання; індивідуальні заняття; самоконтроль; інноваційні технології навчання; проекти; students' independent work; teaching; technologies; educational process; organization; methods; activation