Тимчук, С. М.Супрун, О. Г.Потапенко, Г. С.Ларінцева, Надія ВікторівнаТимчук, Д. С.Харченко, Л. Я.2020-04-142020-04-142013Генетичний аналіз жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи на основі мутації АЕ / С. М. Тимчук [та ін.] // Біологія та валеологія : зб. наук. пр. / гол. ред. Д. В. Леонтьєв. – Харків : ХНПУ, 2013. – Вип. 15. – С. 90-97.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/45617Встановлено, що інбредні лінії-носії мутації ае дуже відмінні між собою за ефектами комбінаційної здатності щодо вмісту гліцеридів олеїнової та лінолевої кислот. Успадкування цих компонентів жирнокислотного складу олії проходить за типом неповного домінування із суттєвим внеском до дисперсії аддитивних ефектів. Визначено сприятливі можливості поліпшення жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи і поєднання у її гібридів високої якості крохмалю та олії.It has been determined that the inbreds – carriers of the ae mutation are very different from each other according to the effects of combining ability for the content of glycerides of the oleic and linoleic acids. These components of oil fatty acid composition were inherited mainly by kind of incomplete dominance with a significant contribution of the additive effects to the dispersion. The favorable possibilities of oil fatty acid composition improvement of the high – amylose corn and the association of the high quality starch and oil in its hybrids were determined.ukендоспермові мутантимутанти аекрохмаль-розгалужуючий ферментамілозамоногенний типдіетиленглікольсукцинатmaizeae mutantsamylose extenderoil fatty acid compositiongenetic analysisГенетичний аналіз жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи на основі мутації АЕGenetic analysis of the oil fatty acid composition of high – amylose corn based on the AE mutationArticle