Спосіб видобутку і підготовки природного газу - Фесенко, Юрій Леонідович; Фик, Ілля Михайлович; Шендрик, Олексій Михайлович (ДП "Український інститут промислової власності", 2008)
Перший спосіб видобутку і підготовки природного газу, що виконується шляхом ретроградної, зворотної конденсації, який відрізняється тим, що вилучення вологи з флюїду проводиться за рахунок такого підняття тиску флюїду і охолодження до такої температури, які відповідають нижчому рівню вологовмісту, допустимого для товарного газу. Другий спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що відбір газу у лінію транспортування-резервуар (газопровід, накопичувач, газгольдер (для малих тисків) з свердловини проводиться до термобаричних параметрів, вищих за параметри насичення газу суп утньо-пластовою водою, а для прискорення підняття тиску до відповідних високих значень допускається використання декількох свердловин або компресорів високого тиску.
Keywords: патент; корисна модель; видобування газу; тиск високий пластовий; суміш газоконденсатна; спосіб низькотемпературної сепарації