Специфіка станів відчуження і вигорання від навчання у студентів з домінуванням різних копінг-стратегій - Татієвська, Марія Маратівна; Доброскок, Костянтин Володимирович; Семенов, Андрій Львович; Кузнєцов, Марат Амірович (BoScience Publisher, 2024)
На прикладі відчуження та вигорання від навчання аналізуються особливості деструктивних психічних станів у студентів, які виникають у контексті їхньої навчально-професійної діяльності. Виникнення цих станів пов'язується з необхідністю навчатися у ЗВО, які розташовані неподалік зони активних бойових дій (у м. Харків). Близькість фронту і умови онлайн навчання в асинхронному режимі створюють навантаження на адаптаційні механізми долаючої поведінки студентів. Емпірично доведено факт прояву копінг-стратегій у станах відчуження та вигоряння від навчання. Найбільш дезадаптивною є копінг-стратегія, яка орієнтована на емоцію. Виявлено конструктивну роль соціального відволікання як чинника стримування деяких проявів відчуження та вигоряння студентів від навчання.
Keywords: навчально-професійна діяльність; копінг-стратегії; вигорання від навчання; відчуження від навчання; адаптаційні механізми психіки студента; навчальна діяльність у період війни