Інноваційні засоби формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей - Карасьова, Олена В'ячеславівна; Коляда, Ірина Валеріївна (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2023)
Постановка проблеми. Актуальність дослідження цієї теми зумовлюється низкою чинників, серед яких провідне місце займає: глобалізація – англійська мова стає важливою у сфері техніки та науки. Знання англійської мови є необхідною умовою для успішної кар’єри у міжнародних компаніях, на наукових конференціях, при публікації наукових статей; недоліки традиційних методів – традиційні методи навчання англійської мови не завжди дають бажаного результату, не формують необхідних для спілкування в професійній сфері навичок; потреба в інноваціях – виникає потреба в розробці та впровадженні інноваційних методів; засобів; технологій для формування англомовної комунікатив-ної компетентності студентів технічних спеціальностей; переваги інноваційних засобів – інноваційні засоби роблять процес навчання більш цікавим, мотивованим, ефективним. Мета статті – визначити та охарактеризувати інноваційні засоби формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей. Матеріали і методи. Для досягнення мети дослідження було використано широкий спектр теоретичних методів, включаючи аналіз науково-методичної та психолого-педагогічної літератури, а також вивчення документації, пов’язаної з темою дослідження. Результати дослідження. Впровадження комунікативного методу навчання є важливим компонентом сучасної програми з іноземної мови для студентів технічних спеціальностей. Метою навчання іноземної мови є не лише професійне навчання чотирьох взаємопов’язаних видів мовної діяльності (читання, письмо, аудіювання та говоріння), але й розвиток здатності використовувати іноземну мову для вираження своїх думок.Під час навчання формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей полягає в тому, що в процесі навчання застосовувати інноваційні засоби, застосовуючи які студенти можуть самостійно вирішувати комунікативні завдання за допомогою іноземної мови, наприклад, моделюючи ситуації професійного спілкування або шукати рішення, читаючи наукову літературу. Щоб досягти цього, використовуються інноваційні засоби навчання та створюються стимули для формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей. Метою формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей є той чинник, щоб вони могли брати участь у мовленнєвих діяльностях. Мовленнєві навички безпосередньо пов’язані з «комунікативним» рівнем мислення. З цього погляду розумова сторона мовного вміння керує мовною діяльністю за допомогою моделей досвіду, почуттів, ситуацій і вихідних результатів. Таким чином, для вирішення комунікативних завдань необхідно розвивати мовні навички. Мовленнєві завдання повинні бути поставлені перед студентами протягом усього процесу розвитку їхнього мовного вміння. Крім того, необхідно, щоб мовні вправи були пов’язані з «мотиваційною і операційною активністю». Таким чином, навчання студентів немовних спеціальностей іншомовної мови є важливим завданням. Таким чином, курс іноземної мови передбачає комунікативну спрямованість і професійну орієнтацію під час навчання читання, говоріння, аудіювання та письма. Це створює багато проблем для викладачів, і лише комплексний підхід до навчання спілкуванню може вирішити ці проблеми, шляхом формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей, використовуючи інноваційні засоби навчання. Висновки. Сучасні інноваційні засоби, безсумнівно, мають величезний потенціал для навчання. З огляду на три фактори: терміни, пов’язані з навчанням іноземних мов у технічних навчальних закладах; по-друге, вимоги, пов’язані з навчанням іноземних мов у немовних навчальних закладах (формування англомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей), і по-третє, тенденції до змішаного навчання. Використання сучасних інноваційних засобів навчання є актуальним, перспективним і може бути корисним на етапі формування лексико-граматичних навичок.

Problem formulation. Formulation of the problem. The relevance of research on this topic is determined by a number of factors, among which the leading place is occupied by: globalization – the English language is becoming important in the field of technology and science. Knowledge of the English language is a necessary condition for a successful career in international companies, at scientific conferences, when publishing scientific articles; disadvantages of traditional methods – traditional methods of teaching English do not always give the desired result, do not form skills necessary for communication in the professional sphere; the need for innovation – there is a need to develop and implement innovative methods; means; technologies for the formation of English communicative competence of students of technical specialties; advantages of innovative means – innovative means make the learning process more interesting, motivated, effective.The purpose of the article is to identify and characterize innovative means of forming the English communicative competence of students of technical specialties. Materials and methods. To achieve the goal of the research, a wide range of theoretical methods were used, including the analysis of scientific-methodical and psychological-pedagogical literature, as well as the study of documentation related to the research topic. Results of the research. Implementation of the communicative teaching method is an important component of a modern foreign language program for students of technical specialties. The goal of learning a foreign language is not only the professional training of four interrelated types of language activities (reading, writing, listening and speaking), but also the development of the ability to use a foreign language to express one’s thoughts. During training, the formation of English communicative competence of students of technical specialties is to use innovative tools in the learning process, using which students can independently solve communicative tasks with the help of a foreign language, for example, modeling professional communication situations or looking for solutions by reading scientific literature. To achieve this, innovative teaching tools are used and incentives are created for the formation of English communicative competence of students of technical specialties. The purpose of forming the English communicative competence of students of technical specialties is to enable them to participate in speech activities. Speaking skills are directly related to the “communicative” level of thinking. In this view, the mental side of language ability guides language activity through patterns of experience, feelings, situations, and outcomes. Thus, to solve communicative tasks, it is necessary to develop language skills. Speaking tasks should be set before students throughout the entire process of developing their language skills. In addition, it is necessary that language exercises are related to “motivational and operational activity”. Thus, teaching students of non-linguistic majors a foreign language is an important task. Thus, the foreign language course involves communicative orientation and professional orientation during the learning of reading, speaking, listening and writing. This creates many problems for teachers, and only a comprehensive approach to teaching communication can solve these problems, by forming the English communicative competence of students of technical specialties, using innovative teaching tools. Conclusions. Modern innovative tools undoubtedly have a huge potential for learning. Considering three factors: deadlines related to teaching foreign languages in technical educational institutions; secondly, requirements related to teaching foreign languages in non-linguistic educational institutions (formation of English communicative competence of students of technical specialties), and thirdly, trends towards mixed learning. The use of modern innovative teaching aids is relevant, promising and can be useful at the stage of formation of lexical and grammatical skills.
Innovative means of forming students’ english communicative competence technical specialties
Keywords: освітній процес; заклад вищої освіти; інноваційні засоби; формування; англомовна комунікативна компетентність; студенти технічних спеціальностей; educational process; institution of higher education; innovative means; formation; English communicative competence; students of technical specialties