Методичні вказівки з виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Сучасні технології і процеси в механіці" - Акімов, Олег Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Підвищення якості, зниження вартості промислової продукції, зменшення часу виходу нової продукції на ринок залишаються визначальними чинниками успіху в промисловому виробництві сьогодні і в осяжному майбутньому. До найбільш ефективних технологій, що дають ваговитий виграш в короткі терміни, належать системи автоматизованого проектування, інженерного аналізу і технологічної підготовки (CAD/CAM/CAE - системи), а також системи управління проектними і інженерними даними підприємства (PDM-системи). Стрімкий розвиток цих систем є загальносвітовою тенденцією, що характерно і для ведучих машинобудівних підприємств. Системи автоматизованого проектування (САПР) займають виняткове положення серед комп'ютерних застосувань - це індустріальні технології, безпосередньо направлені в сферу найважливіших областей матеріального виробництва. Можна з упевненістю сказати, що рівень розвитку і стратегічний потенціал нації сьогодні визначаються не наявністю природних ресурсів (нафти, газу і ін.), а в набагато більшій мірі тим, скільки вона має упроваджених комп'ютерних технологій проектування, інженерного аналізу, технологічної підготовки виробництва і автоматизованого управління виробництвом (наприклад, контракт General Motors з компанією EDS передбачав постачання 10 000 робочих місць САПР – Unigraphics одночасно). Стало непорушним фактом те, що сьогодні вже неможливо без комп'ютерної автоматизації проводити сучасну техніку, що стала надзвичайно складною і вимагає виняткової точності при виготовленні.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; комп'ютерні системи; програмне забезпечення; машинобудування; управління якістю виливків; системи автоматизованого проектування