Формування стратегії міжнародного маркетингу - Клепікова, Світлана Володимирівна; Шарова, Анастасія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті досліджено процес формування міжнародної маркетингової стратегії та її детермінанти, описано зв'язок між фазами розвитку міжнародного маркетингу та рівнем застосування міжнародної маркетингової стратегії. На основі цього аналізу розроблено комплекс елементів міжнародної маркетингової стратегії підприємства, застосування якого має сприяти забезпеченню систематизованого підходу до її планування, реалізації та контролю. Запропоновано структурно-логічну схему прийняття стратегічних рішень щодо вибору зарубіжних ринків та сегментів та проаналізовано фактори, які визначають географічну диверсифікацію підприємства. ПрАТ "Концерн Хлібпром" одне з найбільших підприємств українського ринку хліба, яке щодня виготовляє до 160 тонн продукції – хлібної, хлібобулочної, кондитерської та тістових напівфабрикатів. В структуру Компанії входить 5 переробних підприємств, що розташовані у Львівській та Вінницькій областях. Аналіз сегментів і пошук цільового ринку обґрунтовано вести за критеріями: місткість ринку, доступність каналів збуту, тенденції росту чи зменшення розмірів сегмента, прибутковість діяльності на сегмент, шанси на успіх у конкуренції. В 2023 році ПрАТ "Концерн Хлібпром" запропоновано провести широку рекламну кампанію. Представлені об’єкти реклами – нові види продукції ПрАТ "Концерн Хлібпром" (круасани, тостерний хліб для сніданків).

The article examines the process of forming an international marketing strategy and its determinants, describes the relationship between the phases of international marketing development and the level of application of an international marketing strategy. Based on this analysis, a set of elements of the company's international marketing strategy was developed, the application of which should contribute to ensuring a systematic approach to its planning, implementation and control. A structural and logical scheme of strategic decision-making regarding the selection of foreign markets and segments is proposed, and the factors that determine the geographical diversification of the enterprise are analyzed. PJSC "Concern Khlibprom" is one of the largest enterprises of the Ukrainian bread market, which daily produces up to 160 tons of products - bread, bakery, confectionery and dough semi-finished products. The Company's structure includes 5 processing enterprises located in Lviv and Vinnytsia regions. The analysis of segments and the search for the target market should be based on the following criteria: market capacity, availability of sales channels, trends of growth or decrease in the size of the segment, profitability of activities per segment, chances of success in competition. In 2023, PJSC "Concern Hlibprom" is proposed to conduct a wide advertising campaign. The presented advertising objects are new types of products of PJSC "Concern Hlibprom" (croissants, toaster bread for breakfast).
Formation of international marketing strategy
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність; хлібобулочна продукція; товар; ціна; збут; просування товару; комплекс маркетингу; економічна ефективність експорту; економічні показники; foreign economic activity; bakery products; product; price; sales; product promotion; marketing complex; economic efficiency of export; economic indicator