Вдосконалення технології виготовлення колінчастих валів куванням - Чухліб, Віталій Леонідович; Палієнко, Володимир Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуті способи виготовлення колінчастих валів різними методами і основну увагу приділено способу кування. Розглянуті різні підходи отримання колінчастих валів, враховуючи вимоги до кінцевого виробу. Виконана дослідження процесу кування колінчастих валів за домогою моделювання схем кування з використанням технологічного інструменту пережитки. Це дозволило візуалізувати різні аспекти технологічного процесу та з'ясувати, які методи та схеми передачі є найбільш раціональними для отримання колінчастого валу куванням. На основі отриманих даних були отриманні висновки, які взакують на те, які підходи та методи виробництва колінчастих валів є раціональними при зменшенні кількості технологічних переходів. Результати дослідження можуть бути корисними для виробництв, які займаються куванням колінчастих валів, допомогаючи їм обрати найбільш раціональни методи та схеми передавання металу при куванні колінчастих валів для покращення виробничого процесу та зниження витрат.

The article discusses the methods of manufacturing crankshafts by various methods and focuses on the forging method. Different approaches to producing crankshafts are considered, taking into account the requirements for the final product. A study of the crankshaft forging process was carried out by modelling forging schemes using the technological tool vestiges. This made it possible to visualise various aspects of the technological process and find out which methods and transmission schemes are the most rational for producing a crankshaft by forging. Based on the data obtained, conclusions were drawn that indicate which approaches and methods of crankshaft production are rational while reducing the number of technological transitions. The results of the study can be useful for industries engaged in crankshaft forging, helping them to choose the most rational methods and schemes of metal transfer during crankshaft forging to improve the production process and reduce costs.
Improving the technology of manufacturing crankshafts by forging
Keywords: колінчасті вали; кування; передача металу; деформація; моделювання; виробничі процеси; crankshaft; crankshaft; metal transfer; forging; deformation