Способи енергозбереження в пристроях для гідрозбивання окалини - Миронов, Костянтин Анатолійович; Дмитрієнко, Ольга Вячеславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розглянута причина виникнення окалини на литих заготовках та в процесі плющення, показана різниця фізичних властивостей окалини і основного металу, що знижує якість і стійкість металу, а також ускладнює обробку виробу. Запропонований ефективний спосіб видалення окалини, який є екологічним, не потребує додаткової обробки води і не деформує металічної поверхні. Проведений аналіз пристроїв для видалення окалини з поверхні металу показав, що перші колектори з соплами мали проблеми з експлуатацією: великі витрати води та енергії та неякісне очищення металевої поверхні. Запропоновано їх замінити на пристрої гідрозбивання іншого принципу з роторними головками, які використовують дуже малу витрату при високому тиску удару, що також знижує витрати електроенергії. Надана порівняльна таблиця звичайних колекторів і колекторів з іншим принципом дії через удосконалення конструкції пристроїв для подачі рідини на поверхню метала за умови якості очищення метала від окалини. Запропоновані способи збереження електроенергії. Виявлено, що можна знижувати енгерговитрати, оптимізуючи роботу електроприводу насосної станції. Результат оптимізації наданий у вигляді графіка економії енергії в період пауз гідрозбивання за допомогою регульованого електроприводу з частотним керуванням і гідроромуфти. Запропоновано на основі проведеного аналізу пристроїв для видалення окалини ще один спосіб зниження електрооенергії через удосконалення конструкції пристроїв подачі води на поверхню металу шляхом покращення їхніх властивостей. Виявлено, що важливу роль в видаленні окалини грає не тільки особливості конструкції сопел, а ї їхнє оптимальне розташування. Система гідрозбиву окалини повністю управляється автоматом, що дає можливість регулювати параметри видалення окалини та забезпечувати необхідний робочий тиск у системі, компенсацію зносу сопел.

The cause of scale formation on the cast blanks and in the process of ivy is considered, the difference between the physical properties of the scale and base metal is shown, which reduces the quality and stability of the metal, and also complicates the processing of the product. The proposed effective way to remove the scale, which is environmentally friendly, does not require additional water treatment and does not deform the metal surface. The analysis of devices for removal of scale from the metal surface showed that the first collectors with nozzles had problems with operation: high water and energy consumption and poor cleaning of the metal surface. They are proposed to replace them with a hydraulic device with a rotary principle with rotary heads that use very low cost at high impact pressure, which also reduces electricity consumption. A comparative table of ordinary collectors and collectors with a different principle is provided by improving the design of devices for supplying fluid to the metal surface with the quality of cleaning of the metal from scale. Electricity is proposed. It is revealed that you can reduce the eager expenses by optimizing the operation of the pumping station. The optimization result is given in the form of an energy saving schedule in the period of hydraulic pauses by means of an adjustable electric drive with frequency control and hydraulic rods. It is proposed on the basis of the analysis of devices for removal of scale another way to reduce electro -energy by improving the design of water supply devices to the metal surface by improving their properties. It is revealed that not only the features of the design of the nozzles, but their optimal location, plays an important role in removing the scale. The hydraulic scale system is fully controlled by the machine, which allows to regulate the parameters of removal of the scale and to provide the required working pressure in the system, to compensate for the wear of the nozzles.
Methods of energy saving in devices for hydro-cracking of scale
Keywords: гідрозбивання; сопло; колектор; відцентровий насос; високонапірна насосна станція; гідромуфта; hydraulic whipping; nozzle; collector; centrifugal pump; high-pressure pumping station; hydraulic coupling