Аналіз і моделювання режимів роботи гібридних фільтрокомпенсуючих перетворювачів, що призначені для забезпечення електромагнітної сумісності в трифазних чотирипровідних системах - Жаркін, Андрій Федорович; Новський, Володимир Олександрович; Палачов, Сергій Олександрович; Малахатка, Денис Олександрович (НТУ "ХПІ", 2017)
Наведено результати аналізу та імітаційного моделювання електромагнітних процесів і режимів роботи запропонованих гібридних фільтрокомпенсуючих перетворювачів (ГФКП) двох типів, призначених для трифазних чотирипровідних систем з нелінійними і несиметричними навантаженнями. Багатофункціональні ГФКП виконані на основі регульованого фільтросиметруючого пристрою, а також швидкодіючого компенсатора реактивної потужності або "розподільчого" D-СТАТКОМ, і є ефективним засобом для комплексного поліпшення якості електроенергії та забезпечення електромагнітної сумісності споживачів у точках загального підключення, зокрема, для електропостачання відповідальних електроприймачів. ГФКП дозволяє знизити додаткові втрати енергії в мережі, здійснювати енергоживлення навантажень при "зниканні" однією з фаз мережі, регулювати рівень напруги, а також значно зменшити в мережі рівень кондуктивних електромагнітних завад, таких як небаланс напруг і спотворення форми кривої напруги, що необхідно для приведення характеристик напруги електропостачання в розподільних мережах загального призначення до норм стандарту ДСТУ EN50160:2014.

The results of analysis and simulation of electromagnetic processes and operating modes of proposed two types hybrid filtering compensating converters (HFCC) for three-phase four-wire systems with non-linear and unbalanced loads are given. Multifunctional HFCCs are made on the basis of a regulated filtering-balancing device, as well as a fast-acting reactive power compensator or a "distributive" D-STATCOM and are an effective means for the complex improvement of the power quality and ensuring electromagnetic compatibility of consumers in point of common coupling, in particular, for power supply of critical electrical loads. HFCC allows reducing the additional energy losses in the network, to supply power to the loads during the absence of one of the phases of the network, to regulate voltage magnitude and significantly reduce the level of conductive electromagnetic disturbances in the network, such as voltage unbalance and distortion of the shape of the voltage curve. This is necessary for matching of the voltage characteristics in distribution networks of general purpose with the norms of the standard DSTU EN50160.
Analysis and modeling of the operation modes of hybrid filtering-compensating converters designed to provide electromagnetic compatibility in three-phase four-wire systems
Keywords: регульований фільтросиметруючий пристрій; компенсатор реактивної потужності; статичний синхронний компенсатор; гармоніки струму; electromagnetic compatibility; hybrid filtering-compensating converters; regulated filtering-balancing device; reactive power compensators; static synchronous compensator