Спосіб розробки кількох газоконденсатних покладів з різкою диференціацією пластових тисків - Фик, Ілля Михайлович; Лизанець, Аркадій Васильович; Щербина, Володимир Григорович; Фещенко, Микола Іванович; Волосник, Євген Олександрович (ДП "Український інститут промислової власності", 2006)
Перший спосіб розробки кількох газоконденсатних покладів з різкою диференціацією пластових тисків, що включає проведення геофізичних та газогідродинамічних досліджень, буріння видобувних свердловин, який відрізняється тим, що спочатку в розробку вводять пласти окремими рідкими сітками свердловин з підвищеними пластовими тисками, проводять ущільнення сітки свердловин і укрупнення об'єктів, при цьому баланс тисків у діючій експлуатаційній свердловині розраховують за формулою. Другий спосіб за п.1, який відрізняється тим, що пласти з низьким тиском вводять в розробку одночасно з покладами з високим тиском, а у міру виснаження покладів і зниження пластового тиску останні об'єднують в єдиний експлуатаційний об'єкт.
Keywords: деклараційний патент; корисна модель; родовища газоконденсатні; буріння; сітки рідкі; тиск пластовий