Стратегія міжнародного бренд-менеджменту промислового підприємства - Водяхіна, Маргарита Олегівна; Чекмасова, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті проведено дослідження стратегії міжнародного бренд-менеджменту промислового підприємства. Проаналізовано стан української промисловості. Виявлено те, що, в умовах кризи, підприємства повинні докладати більше зусиль для утримання позицій на ринку. В цьому випадку у нагоді стає розвиток бренду. Сегмент споживачів відокремлено за такими галузями як металургійна, енергетики, гірничо-збагачувальна, машинобудівна, нафтохімічна, папероробна і харчова. При формуванні стратегії бренду потрібно враховувати такі аспекти як те, що діяльність підприємств на промислових ринках зазвичай відбувається на засадах В2В продажів, також важливою особливістю подібно підходу є те, що компанії працюють не на кінцевого споживача, а на інших юридичних осіб різних сфер і галузей діяльності. Бренд на ринку В2В виконує функції «гарантії якості», «надійності», «довгострокових відносин». Просування промислової продукції за допомогою реклами є неефективним, доцільно використовувати зв'язки з громадськістю та прямий маркетинг. При виконанні роботи використовувалися такі методи: структурно-функціональний аналіз – для дослідження зв’язку між основними факторами ринку В2В та формування брендингу, статистичний аналіз – для дослідження динаміки основних показників підприємства, фінансовий аналіз – для оцінки фінансового стану підприємства, порівняльний аналіз – для порівняння брендів конкурентів із даним підприємством. Запропоновано стратегію бренд-менеджменту міжнародної компанії з урахуванням особливостей функціонування промислових ринків. Впровадження рекомендацій, наданих у роботі, дозволить створити сильний бренд, та, як результат, створити репутацію надійного постачальника, зміцнити відносини із існуючими клієнтами та збільшити кількість кінцевих споживачів. Розрахований бюджет програми просування та проведена оцінка ефективності запропонованої стратегії свідчать, що впровадження бренду на підприємстві дозволить отримати додаткові прибутки у наступному році. Отже, за результатами проведеного аналізу можна зробити висновок, що запропонована стратегія бренду для промислового підприємства є ефективною та необхідна підприємству для подальшого розвитку та фінансової безпеки.

The article studies the strategy of international brand management of an industrial enterprise. The state of the Ukrainian industry is analyzed. It was revealed that in a crisis, enterprises should make more efforts to maintain their positions in the market. In this case, it is advisable to develop the company's brand. The segment of consumers is separated by such industries as metallurgy, energy, mining and processing, engineering, petrochemical, papermaking and food. When forming a brand strategy, it should be borne in mind that the activities of enterprises in industrial markets usually take place on the basis of B2B sales. The brand in the B2B market performs the functions of "quality assurance", "reliability", "long-term relationship". Also, an important feature of this approach is that companies do not work for the end consumer, but for other legal entities in various fields and industries. Promotion of industrial products through advertising is ineffective, and it is advisable to use public relations and direct marketing. When performing the work, the following methods were used: structural and functional analysis - to study the relationship between the main factors of the B2B market and the formation of branding, statistical analysis - to study the dynamics of the main indicators of the enterprise, financial analysis - to assess the financial condition of the enterprise, comparative analysis - to compare brands of competitors with this enterprise. A brand management strategy for an international company is proposed, taking into account the peculiarities of the functioning of industrial markets. The implementation of the recommendations presented in the work will create a strong brand and, as a result, create a reputation as a reliable supplier, strengthen relationships with existing customers and increase the number of end consumers. The calculated budget of the promotion program and the assessment of the effectiveness of the proposed strategy indicate that the introduction of the brand at the enterprise will allow receiving additional income in the next year. Therefore, based on the results of the analysis, it can be concluded that the proposed brand strategy for an industrial enterprise is effective and is necessary for the enterprise for further development and financial seurity.
Strategy of the international brand management of the industrial enterprise
Keywords: бренд; бренд-менеджмент; маркетингова стратегія; товари промислового призначення; управління; brand; brand management; marketing strategy; industrial products; management