Особливості організації корпоративних заходів - Свідло, Карина Володимирівна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Попова, Надія Василівна (Київський національний університет культури і мистецтв, 2019)
Корпоративні свята виконують значну мотивуючу функцію. Основним засобом мотивації були і залишаються матеріальні блага. Але цього недостатньо, необхідна ще й підтримка духовних цінностей членів компанії-працедавця. Метою дослідження є наукове обгрунтування методології особливостей організації корпоративного свята на прикладі організації святкування ювілею компанії у ГРК. Методи дослідження поєднують систематизацію інформації щодо переліку послуг по організації святкування ювілею компанії у ГРК, порівняння вимог до відповідних заходів, більш детально досліджувана матеріально-технічна база та персонал реалізації інноваційної послуги. Результати. Досліджено вплив різноманітних чинників і складових компонентів ціннісно-нормативної підгрупи організаційної культури компанії на формування інноваційної послуги щодо організації святкування ювілею компанії у ГРК. Встановлено вплив вищеозначених чинників і складових на формування основних етапів надання інноваційної послуги щодо організації святкування ювілею компанії. Розроблено раціональний сценарій інноваційної послуги та окреслено матеріально-технічну базу організації святкування ювілею компанії у закладах готельного господарства.

Relevance. Corporate holidays perform a significant motivating function. The main means of motivation were and remain material wealth. But this is not enough; support is also needed for the spiritual values of the members of the employing company. The purpose of the article is the scientific justification of the methodology of the organization features of a corporate holiday by the example of the organization of the celebration of the company’s anniversary in the GRK. Research methods combine the information systematization on the services’ list for organizing a company’s anniversary celebration in a gas distribution complex, comparing requirements for response measures, examining in more detail the material and technical base and personnel for the implementation of innovative services. Results. The influence of various factors and constituent components of the value-normative subgroup of the organizational culture of the company on the innovative services formation for organizing the celebration of the company’s anniversary in the GRK has been investigated. The above factors and components influence on the main stages formation of the provision of innovative services for the organization of the celebration of the company’s anniversary. A rational scenario of innovative services has been developed and the material and technical basis of the organization of the company’s anniversary celebration in hotel facilities has been substantiated.
Pecularities of the corporate events organization
Keywords: інноваційна послуга; заклади готельного господарства; організаційна культура компанії; сценарій; company organizational culture; innovative service; company’s anniversary; hotel establishments