Пошук і оцінка шляхів підвищення енергоефективності моноблочного насосу за застосування комплексного проектування - Попович, Олександр Миколайович; Бібік, Олена Василівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Для цілей комплексного проектування асинхронних двофазних двигунів обгрунтовано застосування структурної математичної моделі двигуна із інтеграцією її до імітаційної моделі електромеханічної системи, яка враховує при розрахунках квазістатичних режимів роботи нелінійні залежності параметрів заступної схеми, спектр просторових гармонік магнітного поля, складну структуру обмотки статора. Із використанням у якості критерію ефективності виразу для визначення ККД у квазісталому режимі при еліптичності поля досліджено можливості підвищення енергоефективності при варіюванні кількістю витків фаз серійної і синусної обмотки статора.

The study of the possibility of applying energy efficiency measures to a two-phase asynchronous pump engine, provided that the efficiency criteria of the complex energy coefficients are used as criteria of efficiency. Application of the structural mathematical model of the engine integrated into the simulation model of the electromechanical system that takes into account the nonlinear dependencies of the parameters of the replacement circuit, the spectrum of the spatial harmonics of the magnetic field, and the complex structure of the stator winding in calculating quasistatic operating modes. Use as an efficiency criterion of an expression for determining the efficiency in a quasistatic regime with ellipticity of the field. The possibilities of increasing the energy efficiency are investigated with varying the number of turns of the phases of the serial and sine winding of the stator.
Search and evaluation of ways to increase the energy efficiency of a monoblock pump in the application of complex design
Keywords: двофазний асинхронний двигун; математична модель; квазістатичний режим; просторова несинусоїдність; two-phase asynchronous motor; complex design; mathematical model; quasi-static mode; spatial non-sinusoidal