Конспект лекцій з дисципліни "Фінансова і актуарна математика" - Гомозов, Євген Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета курсу - забезпечити підготовку фахівців, здатних ставити, формулювати, розв’язувати та узагальнювати практичні задачі у своїй професійній діяльності з використанням фундаментальних та спеціальних прикладних методів математичних і комп’ютерних наук, розробляти математичні моделі, алгоритми, створювати та експлуатувати відповідне програмне забезпечення. Навчити здобувач, ів основам фінансової та актуарної математики і їх застосувань, формування у них загально функціональних, предметно-видових знань по даному курсу. Курс «Фінансова та актуарна математика» розвиває знання та навички, необхідні для прийняттю адекватних рішень на фінансових та фондових ринках з метою реагуванню на зміни ситуації та аналізу даних у режимі реального часі. В рамках курсу розглядаються основні поняття фінансової та актуарної математики з використанням основних законів розподілу випадкових величин, систем дискретних та неперервних випадкових величин, R/S аналізу, методів машинного навчання та їх застосування у задачах фінансової та актуарної математики.
Keywords: конспект лекцій; фінансова математика; актуарна математика; фінансові ринки; процентна ставка; інфляція