Розрахунок термодинамічної рівноваги системи Fe³⁺/H⁺/Cl‾/NO₃‾/H₂O/NO - Кожура, О. В.; Мельников, Б. І.; Дерімова, А. В.; Мандрика, А. Г. (НТУ "ХПІ", 2010)
Для розрахунку фазової рівноваги закритої багатофазної системи Fe³⁺/H⁺/Cl‾/NO₃‾/H₂O/NO була створена термодинамічна модель, яка відтворює властивості технологічних розчинів та газової фази, що контактує з ними, за умов процесу абсорбції NO (T=273–323 K, CFe3+=0,5 моль/дм³, CNOг=0,05 моль/дм³, P=10⁵ Па). Термодинамічна модель параметризована на підставі чисельних літературних даних і точно відтворює параметри подібних багатокомпонентних систем.

A thermodynamic model has been developed for calculating phase equilibria of multiphase closed system Fe³⁺/H⁺/Cl‾/NO₃‾/H₂O/NO. The model has been designed to reproduce the properties of process liquors and the corresponding vapor phases at NO absorption process conditions (T=273–323 K, CFe3+=0,5 mol/дм³, CNOg=0,05 mol/дм³, P=10⁵ Pa). The model has been parameterized using a combination of an extensive literature database. The thermodynamic model accurately reproduces literature data for similar multicomponent systems.
Keywords: утилізація оксидів азоту; продукти зв'язаного азоту; термодинамічна модель; солі феруму; нітрозил хлорид