Характеристики вихорокамерних насосів під час перекачування нафти з за різного тиску всмоктування - Роговий, Андрій Сергійович; Лук'янець, Сергій Ігорович; Нескорожений, Артем Олегович; Шудрик, Олександр Леонідович; Толстий, Павло Вячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Покращення ефективності перекачування нафти є актуальною та складною задачею внаслідок значної розмаїтості складу, фізичних властивостей та домішок, що можуть потрапляти в нафту. Серед засобів транспортування нафти поширення отримують струминні насоси та технології. Струминні машини та апарати мають високі показники надійності внаслідок відсутності рухомих органів за низької ефективності, що пов'язане з передачею енергії між струменями, а вихорокамерні нагнітачі виділяються серед інших насосів струминного типу поєднанням позитивних якостей відцентрових та струминних насосів. Метою роботи є визначення характеристик вихорокамерних насосів (ВКН) під час перекачування нафти за різних умов всмоктування нафти. Дослідження проведено числовим шляхом вирішенням осереднених за Рейнольдсом рівнянь Нав'є-Стокса. Аналіз чутливості результатів розрахунку проведено для трьох сіток за використання моделі турбулентності Shear Stress Transport (SST). Вперше на основі аналітичних досліджень отримані залежності зміни основних інтегральних параметрів роботи ВКН від надлишкового тиску в каналі всмоктування. Збільшення надлишкового тиску в каналі всмоктування дозволяє збільшити максимальну витрату всмоктування на 44 %, а відносний ККД – на 14 %. Збільшення тиску у каналах всмоктування зменшує відносний корисний тиск на виході з насосу на 30 %. Відбувається лінійне зменшення відносного корисного тиску на виході з насосу в режимах відсутності статичного тиску на виході. Також, відбувається практично лінійне зростання витрати всмоктування але з більшим кутом нахилу характеристики, що приводить до збільшення відносного ККД. За збільшення ККД ВКН, у порівнянні з серійним прямоточним струминним насосом, зменшено лінійний габаритний розмір більше ніж в 3 рази.

Improving the efficiency of oil pumping is an urgent and difficult task due to the significant variety of composition, physical properties and impurities that can enter the oil. Among the means of oil transportation, jet pumps and technologies are gaining popularity. Jet machines and devices have high reliability indicators due to the absence of moving bodies at low efficiency, which is associated with the energy transfer between jets, and vortex chamber superchargers stand out among other jet-type pumps by combining the positive qualities of centrifugal and jet pumps. The aim of the work is to determine the characteristics of vortex chamber pumps (VCP) during oil pumping with different conditions of oil suction. The study was carried out numerically by solving the Reynolds-averaged Navier-Stokes equations. The sensitivity analysis of the calculation results was carried out for three grids using the Shear Stress Transport (SST) turbulence model. For the first time, on the basis of analytical studies, the dependences of changes in the main integral parameters of the VCP operation efficiency on the gauge pressure in the suction channel were obtained. Increasing the suction gauge pressure allows to increase the maximum suction flow rate by 44 %, and the maximum relative efficiency by 14 %. Increasing the pressure in the suction channels reduces the relative effective pressure at the pump outlet by 30 %. There is a linear decrease in the relative effective pressure at the pump outlet in the absence of outlet static pressure. Also, there is an almost linear increase in suction flow rate, but with a greater angle of characteristic inclination, which leads to an increase in relative efficiency. Along with an increase in the efficiency of the VKN in comparison with a serial direct-flow jet pump, the linear overall size has been reduced by more than 3 times.
Vortex chamber pump characteristics during oil pumping with different suction pressures
Keywords: вихорокамерні насоси; нафта; числовий розрахунок; інтегральні параметри; ефективність; витрата; vortex chamber pump; numerical calculation; integral parameters; efficiency; flow rate