Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Операційні системи" - Касілов, Олег Вікторович; Дженюк, Наталія Володимирівна; Толкачов, Максим Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Операційні системи» розроблені для студентів спеціальності G5 (172) “Електроніка, електронні комунікації, приладобудування та радіотехніки (Мережеві технології та телекомунікації)”. Сучасний інженер у сфері телекомунікацій працює в гетерогенному інформаційному середовищі, де одночасно функціонують сервери, маршрутизатори, робочі станції та мобільні пристрої під керуванням різних операційних систем (Windows, Linux, macOS, Android/iOS). Від фахівця вимагається не лише вміння користуватися прикладним програмним забезпеченням, а й глибоке розуміння архітектури ОС, навичок їх налаштування, діагностики несправностей та забезпечення базового рівня інформаційної безпеки. Метою лабораторного практикуму є формування у студентів практичних навичок системного адміністрування, необхідних для розгортання та підтримки телекомунікаційних мереж та сервісів. У ході виконання лабораторних робіт студенти набудуть наступних компетенцій: Адміністрування Windows 10/11: • Глибока діагностика системи (Reliability Monitor, Performance Monitor). • Робота з реєстром, службами та груповими політиками. • Відновлення цілісності системних файлів (SFC, DISM). • Налаштування мережевих параметрів, служб часу (NTP) та регіональних стандартів. Робота з UNIX-подібними системами (Linux/macOS): • Розуміння файлової системи та прав доступу (chmod, chown). • Впевнена робота в терміналі (CLI), керування процесами та файлами. • Написання базових сценаріїв автоматизації (Bash scripting). Кібергігієна та безпека: • Керування обліковими записами, групами безпеки та привілеями (UAC, sudo). • Аналіз сертифікатів безпеки та мережевих з'єднань. Структура курсу: Лабораторний практикум розділений на два логічні блоки: Блок 1 (ЛР 1–12): Операційні системи сімейства Microsoft Windows. Акцент зроблено на перехід від інтерфейсу користувача до інструментів інженера (MMC, CMD/PowerShell, Registry Editor). Блок 2 (ЛР 13–15): Операційні системи сімейства UNIX (macOS та Linux). Акцент на роботі з командним рядком, правах доступу та адмініструванні серверних ОС. Вимоги до технічного забезпечення: Для виконання робіт рекомендується використовувати персона льні комп'ютери з 64-розрядною архітектурою, обсягом оперативної пам'яті не менше 8 ГБ та встановленою ОС Windows 10 (версія 21H2 і новіше) або Windows 11. Для робіт по Linux та macOS допускається (і рекомендується) використання технологій віртуалізації (VirtualBox, VMware, Hyper-V) або підсистеми WSL (Windows Subsystem for Linux). Правила безпеки: Під час роботи з системними утилітами, реєстром та командним рядком слід дотримуватися обережності. Будь-які зміни конфігурації, що можуть вплинути на працездатність навчального обла днання, повинні узгоджуватися з викладачем. Рекомендовано створювати точки відновлення системи (System Restore Point) перед початком виконання завдань, пов'язаних із модифікацією реєстру або служб.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; операційні системи; електронні комунікації; електроніка; приладобудування