Філософсько-антропологічна роль ритуалів у сучасній української культурі - Віктор, Ірина Володимирівна; Гаврилюк, Юрій Романович (My University, 2019)
Здійснено комплексне філософсько-антропологічне дослідження ритуалів на матеріалі української культури. Проведено класифікацію основних ритуалів української культури на філософських засадах, виділені філософсько-антропологічні принципи та методики таких класифікацій (психоаналіз, міфопоетика, генетичний аналіз, феноменологія). З'ясовані природні та культурні компоненти ритуалі. На основі моделі паралаксу надано пояснення суперечливої сутності ритуалу.

A comprehensive philosophical and anthropological study of the rituals on the material of Ukrainian culture was carried out. The classification of the main rituals of Ukrainian culture on the philosophical basis is carried out. The natural and cultural components of the ritual are clarified. Based on the parallax model, an explanation of the contradictory nature of the ritual is provided.
Philosophical and anthropological role of rituals in modern ukrainian culture
Keywords: міжкультурний діалог; національна культура; перформативний поворот; постмодернізм; ритуал; філософія культури; філософська антропологія; intercultural dialogue; national culture; performative turn; postmodernism; ritual; philosophy of culture; philosophical anthropology