Девелопмент як форма інвестиційної діяльності на ринку готельної нерухомості - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Куниця, Катерина Вікторівна; Жадан, Тетяна Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Девелопмент та ринок девелоперських послуг стали важливою складовою економічного розвитку багатьох країн світу, включаючи Україну. Ринок девелопменту в Україні пройшов складний шлях від початкових спроб до стабілізації та розвитку. Важливими факторами успіху були запозичення міжнародного досвіду, розвиток правової бази та стабілізація економічної ситуації. Проте існують виклики, які потребують подальших реформ і уваги з боку уряду та громадськості для подальшого розвитку цього сектору. Девелопмент на ринку нерухомості – це складний та багатогранний процес, що передбачає створення житлових або комерційних об'єктів від початкового концепту до завершення будівництва та експлуатації. Успішний девелоперський проєкт вимагає співпраці різних учасників, кожен з яких вносить свій внесок у реалізацію цілей проєкту. Девелоперський проєкт як інвестиційний проєкт, спрямований на розробку та будівництво нерухомості з метою подальшого продажу або здачі в оренду. Сутність проєкту полягає у виробленні концепції, забезпеченні фінансування, здійсненні будівництва та управлінні процесом до завершення та експлуатації. Розглянуто специфіку самого об'єкта ринкових відносин та особливості інвестиційних процесів на ринку готельної нерухомості, ключові ознаки девелопмента, учасники процесу девелопменту, аспекти діяльності девелопера. Сучасний девелопмент є складною галуззю, яка включає в себе багато факторів. Як в Україні, так і за кордоном, існують свої унікальні особливості, які впливають на розвиток цього сектору. Однак ключовими факторами є прозорість управління, законодавча база, доступність фінансування та використання інноваційних технологій. Розвиток готельно-ресторанної нерухомості потребує комплексного підходу до вирішення різноманітних проблем, від конкуренції та управління персоналом до екологічних та маркетингових аспектів. Шляхи вирішення цих проблем повинні бути спрямовані на забезпечення сталого та ефективного функціонування готельно-ресторанної галузі в майбутньому.

Development and the market of development services have become an important component of the economic development of many countries of the world, including Ukraine. The development market in Ukraine has gone through a difficult path from initial attempts to stabilization and development. Borrowing international experience, developing the legal framework and stabilizing the economic situation were important success factors. However, there are challenges that require further reforms and attention from the government and the public to further develop this sector. Development in the real estate market is a complex and multifaceted process that involves the creation of residential or commercial objects from the initial concept to the completion of construction and operation. A successful development project requires the cooperation of various participants, each of whom contributes to the realization of the project's goals. A development project as an investment project aimed at the development and construction of real estate for the purpose of further sale or lease. The essence of the project is to develop a concept, secure financing, implement construction and manage the process to completion and operation. The specifics of the object of market relations and the peculiarities of investment processes in the hotel real estate market, key features of development, participants in the development process, aspects of the developer's activity are considered. Modern development is a complex industry that includes many factors. Both in Ukraine and abroad, there are unique features that affect the development of this sector. However, the key factors are the transparency of management, the legal framework, the availability of financing and the use of innovative technologies. The development of hotel and restaurant real estate requires a comprehensive approach to solving various problems, from competition and personnel management to environmental and marketing aspects. Ways to solve these problems should be aimed at ensuring sustainable and efficient functioning of the hotel and restaurant industry in the future.
Development as a form of investment activity in the hotel real estate market
Keywords: галузі економіки; готельно-ресторанний бізнес; інноваційні технології; девелопер; підприємницька діяльность; hotel and restaurant business; redevelopment; investment activity; branches of economy; entrepreneurial activity