Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Управління туристичними дестинаціями" - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисципліна «Управління туристичними дестинаціями» посідає важливе місце у системі підготовки фахівців у сфері туризму та рекреаційної діяльності. Сучасні умови розвитку світового та національного туристичного ринку вимагають від майбутніх фахівців уміння ефективно організовувати, планувати й управляти розвитком територій як комплексних туристичних продуктів. Дисципліна «Управління туристичними дестинаціями» спрямована на засвоєння здобувачами вищої освіти концептуальних засад менеджменту туристичних дестинацій; отримання практичних навичок з оцінювання території в якості потенційної дестинації туризму; розвинення наукового мислення щодо розробки планів розвитку туристичних дестинацій. Метою методичних вказівок є забезпечення студентів методичним інструментарієм для виконання практичних завдань, які дозволяють засвоїти теоретичний матеріал курсу, розвинути аналітичне мислення, уміння збирати та опрацьовувати туристичну інформацію. Практичні заняття покликані сприяти закріпленню теоретичних знань і розвитку професійних компетентностей студентів у сфері управління туристичними дестинаціями. Вони орієнтовані на формування навичок комплексного аналізу туристичного потенціалу територій, визначення конкурентних переваг і ризиків, розробки стратегічних і маркетингових рішень, оцінки ефективності управлінських заходів та впровадження інноваційних підходів до розвитку туризму. Завдяки практичним завданням студенти вчаться працювати з аналітичними інструментами, опановують методи позиціонування та брендингу дестинацій, засвоюють принципи забезпечення якості туристичних послуг, а також набувають досвіду моделювання управлінських ситуацій.
Keywords: методичні вказівки; типологія туристичних дестинацій; стратегічне планування; конкурентоспроможність; маркетинг; брендинг; управління