Особливості формування структури і технологія санітарної будівельної кераміки - Сальник, В. Г.; Свідерський, В. А.; Черняк, Л. П. (НТУ "ХПІ", 2006)
Наведено результати аналітичних досліджень особливостей формування коагуляційної, конденсаційної та кристалізаційної структур в технологічному процесі виготовлення виробів санітарної кераміки. Відзначено стадійність утворення коагуляційної структури при підготовці шлікерних керамічних мас та формуванні напівфабрикату виробів шляхом литва в пористих формах.

The paper presents the results of analytical studies of the features of formation of the coagulation, condensation and solidification structures in the technological process of manufacture of sanitaryware. The staged nature of coagulation structure formation in preparation of slurry ceramic masses and forming of semi-finished products by casting in porous forms is noted.
Keywords: керамічні вироби; шлінкерні маси; структурно-механічні властивості; поверхнево-активні речовини; ПАР; фарфор