Петік, Ігор ПавловичДіхтярь, А. М.Андрєєва, С. С.Шаповаленко, Д. О.Карюк, А. О.Кібенко, Наталія Юріївна2024-07-052024-07-052024Розробка ароматизованої олійної композиції на основі конопляної олії, стабілізованої від окиснення / І. П. Петік, А. М. Діхтярь, С. С. Андрєєва [та ін.] // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2024. – № 2. – С. 117-126.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/79066Розглянуто шлях вирішення проблеми стабілізації конопляної олії від окисного псування з одночасним збереженням її харчової цінності. Особливість роботи полягає у розробці складу ароматизованої олійної композиції на основі конопляної олії, що має високу стійкість до окиснення. Об’єктом дослідження є показники складу і період індукції прискореного окиснення рафінованих конопляної та кукурудзяної олій в залежності від їхнього співвідношення в олійній композиції. Встановлено, що зразки обраних олій (конопляної та кукурудзяної) за дослідженими фізико-хімічними показниками та жирнокислотному складу відповідають вимогам нормативної документації (CAS 89958-21-4; CAS 8001-30-7 відповідно). Період індукції прискореного окиснення за 80 ⁰С для конопляної олії становив 2,8±0,1 год., а для кукурудзяної – 5,5±0,2 год. Сума ізомерів токоферолу в конопляній олії становить 688±27,5 мг/л, для кукурудзяної олії – 6509±260,36 мг/л. Встановлено раціональне співвідношення конопляної та кукурудзяної олій в олійній композиції 6:4 відповідно. Споживчі властивості такої суміші становлять: період індукції прискореного окиснення – 4,0 год, вміст -ліноленової жирної кислоти – 10,6 % від загальної суми жирних кислот. Особливістю отриманих результатів є можливість збільшення терміну придатності олійної композиції на основі конопляної олії, що дозволяє розширити діапазон її споживчих властивостей. З практичної точки зору розробка дозволяє збільшити термін зберігання та одержати додатковий дохід з реалізації нової високоякісної конкурентоспроможної продукції оздоровчого напрямку вживання. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість створення асортименту салатних олійних композицій на основі цінної конопляної олії в залежності від співвідношення складових.A way to solve the problem of stabilizing hemp oil from oxidative spoilage while maintaining its nutritional value is considered. The peculiarity of the work lies in the development of a flavored oil composition based on hemp oil, which is highly resistant to oxidation. The object of the study is the composition indicators and the induction period of accelerated oxidation of a blend of refined hemp and corn oils, depending on their ratio in the oil composition. It was established that samples of selected oils (hemp and corn) meet the requirements of regulatory documentation according to the studied physicochemical parameters and fatty acid composition (CAS 89958-21-4; CAS 8001-30-7, respectively). The induction period of accelerated oxidation at 80 ⁰C for hemp oil was 2.8 ± 0.1 hours, and for corn oil – 5.5 ± 0.2 hours. The sum of tocopherol isomers in hemp oil is 688±27.5 mg/l, for corn oil – 6509±260.36 mg/l. A rational ratio of hemp and corn oils in the oil composition was established, which was 6:4, respectively. The consumer properties of such a mixture are: the induction period of accelerated oxidation is 4.0 hours, the content of α-linolenic fatty acid is 10.6 % of the total amount of fatty acids. A feature of the results obtained is the possibility of increasing the shelf life of an oil composition based on hemp oil, which allows expanding the range of its consumer properties. From a practical point of view, the development makes it possible to increase shelf life and generate additional income from the sale of new high-quality competitive products for health purposes. An applied aspect of using the scientific result is the possibility of creating an assortment of oil salad compositions based on valuable hemp oil, depending on the ratio of the components.ukконопляна оліякукурудзяна оліяантиоксидантиефірні оліїперіод індукції прискореного окисненняhemp oilcorn oilantioxidantsessential oilsaccelerated oxidation induction periodРозробка ароматизованої олійної композиції на основі конопляної олії, стабілізованої від окисненняDevelopment of a flavored oil composition based on hemp oil stabilized against oxidationArticlehttps://doi.org/10.20998/2078-5364.2024.2.11