К вопросу о разработке тренажеров для подготовки операторов опасных химических производств - Гужва, В. А.; Терехов, А. В. (НТУ "ХПИ", 2005)
У статті розглянуто один із можливих підходів до розробки тренажерів для навчання операторів на небезпечних хімічних виробництвах і приведена методика побудови математичної моделі системи керування технологічним процесом, як складової частини даного виду тренажера. Математична модель будувалась для системи керування технологічними параметрами в колоні синтезу карбаміду.
Keywords: процессы; превращение вещества; массообмен; теплообмен; система SCADA; тренажер; технологические параметры; математическая модель; Supervisory Control And Data Acquisition