Модель функціональної оцінки небезпек в системі організації повітряного руху щодо реалізації загроз інформаційної безпеки - Chernysh, Vladyslav (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
The threat to information security for the air navigation service providers represents a potential violation of information security of the information infrastructure elements in the air traffic management system such as communications, navigation and surveillance equipment, and the information and telecommunication systems. Typically,a threat results from the presence of vulnerable components in the protection of information technology as part of air navigation service providers’ activity. Most of the approaches and techniques of international aviation organizationsand best-practices of air navigation service providers are focused on developing risk methods and models regarding aviation safety. A well-known problem with aviation safety risk assessment is that it does not take into account the information and cyber security threats. The subject of the article is exploration of methods and models for risk assessment of air navigation service providers. The purposeis the development of model of functional hazard assessment and set of information security requirements for air navigation service providers. The proposed model of functional hazard assessment differs from the known by detailing of information security sphere.The software model of functional hazard assessment was developed via MATLAB Fuzzy Logic Toolbox. Practical significanceis that the obtained results allow air navigation service providersto make better decisions regarding management systems maturity improvement.

Загроза інформаційній безпеці для постачальників послуг з аеронавігаційного обслуговування представляє потенційне порушення інформаційної безпеки елементів інформаційної інфраструктури в системі організації повітряного руху, таких як обладнання зв'язку, навігації та спостереження, а також інформаційно-телекомунікаційних систем. Як правило, загроза виникає внаслідок присутності вразливих компонентів у захисті інформаційних технологій як частини діяльності постачальників послуг з аеронавігаційного обслуговування. Більшість підходів та методів міжнародних авіаційних організацій та найкращих практик постачальників послуг з аеронавігаційного обслуговування зосереджені на розробці методів та моделей ризику щодо безпеки польотів. Загальновідома проблема оцінки ризиків безпеки польотів полягає в тому, що вона не враховує загрози інформаційної та кібербезпеки. Предметом статті є дослідження методів та моделей для оцінки ризиків постачальників послуг з аеронавігаційного обслуговування. Метою є розробка моделі функціональної оцінки небезпек та набору вимог інформаційної безпеки для постачальників послуг з аеронавігаційного обслуговування. Запропонована модель функціональної оцінки небезпек відрізняється від відомої деталізацією напрямуінформаційної безпеки. Програмна модель функціональної оцінки небезпек була розроблена за допомогою MATLAB Fuzzy Logic Toolbox. Практичне значенняполягає в тому, що отримані результати дозволяють постачальникам послуг з аеронавігаційного обслуговування приймати кращі рішення щодо вдосконалення зрілості систем управління.
Model of functional hazard assessmentin air traffic management system regarding information security threats
Keywords: air navigation service provider; air traffic service; провайдер надання послуг з аеронавігаційного обслуговування; обслуговування повітряного руху