Дидактично значущі атрибути електронних курсів у формуванні задоволеності здобувачів вищої освіти - Бабкова, Надія Вікторівна; Гулієва, Діна Олександрівна; Кочуєва, Зоя Анатоліївна; Угольнікова, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено дидактично значущі атрибути електронних курсів, що визначають формування задоволеності здобувачів вищої освіти в умовах цифрової трансформації освітнього процесу; актуальність проблеми зумовлено посиленням ролі електронних курсів як обов'язкового компонента освітніх програм та необхідністю ухвалення управлінсько-педагогічних рішень на основі доказових даних про якість цифрового навчального досвіду здобувачів. Для кількісної оцінки запропоновано використання мультиатрибутивної моделі М. Фішбейна та матриці "Важливість / Задоволеність" (IPA) з інтеграцією результатів у цикл безперервного вдосконалення PDCA. Практичне значення статті полягає у формуванні дидактично орієнтованої рамки атрибутів та показників, що дозволяє визначати "зони дефіциту" електронних курсів, пріоритезувати зміни, підвищувати якість цифрового навчального контенту й педагогічної підтримки в ЗВО.

The paper examines the didactically significant attributes of e-courses that determine the satisfaction of higher education seekers in the context of the digital transformation of the educational process; the relevance of the problem lies in the increasing role of e-courses as a mandatory component of educational programs and the need to make managerial and pedagogical decisions based on evidence of the quality of the digital learning experience for students. For quantitative assessment, we propose using M. Fishbein's multi-attribute model and the Importance / Satisfaction (IPA) matrix, integrating the results into the PDCA cycle of continuous improvement. The practical significance of the article lies in the formation of a didactically oriented framework of attributes and indicators that enables the identification of “deficit areas” in e-courses, prioritization of changes, and improvement of the quality of digital educational content and pedagogical support in higher education institutions.
Didactically significant attributes of e-courses in shaping the satisfaction of higher education students
Keywords: електронні курси; е-навчання; дидактичні атрибути; задоволеність здобувачів; моніторинг якості освіти; модель Фішбейна; IPA; PDCA; e-courses; e-learning; didactic attributes; applicant satisfaction; education quality monitoring; Fishbein model