Пестина, А. А.Пивоваров, Е. П.2017-11-132017-11-132008Пестина А. А. Кинетика гелеобразования в системе "альгинат натрия – СаСО₃ – D-глюконо-δ-лактон" / А. А. Пестина, Е. П. Пивоваров // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Химия, химическая технология и экология. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2008. – № 10. – С. 17-22.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32688Досліджено кінетику гелеутворення в системі "альгінат натрію – СаСО₃ – D-глюконо-δ-лактон". Показано, що швидкість гелеутворення залежить від швидкості гідролізу D-глюконо-δ-лактону, а також від концентрації іонів Са²⁺ та швидкості реакції іонного обміну між Са²⁺ та альгінатом натрію. Встановлено порядок введення реагентів в реакційну суміш, а також час структуроутворення.Gelation kinetic in the system "sodium alginate – СаСО₃ – D-glucono-δ-lactone" is investigated. Demonstrated that gelation rate depends on hydrolysis of D-glucono-δ-lactone, concentration of Са²⁺ ions and reaction rate of ion exchange between Са²⁺ and sodium alginate. Order of reagents leading into reaction mixture and gelation timeare established.ruгидролизскорость растворениядиспергированиезакислениеКинетика гелеобразования в системе "альгинат натрия – СаСО₃ – D-глюконо-δ-лактон"Article