Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи "Визначення тягово-швидкісної характеристики автомобіля" - Савченко, Анатолій Вікторович; Шелестов, Максим Сергійович; Мешков, Денис Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Визначення тягово-швидкісної характеристики (ТШХ) колісних транспортних засобів є однією з базових інженерних задач, оскільки безпосередньо пов’язане з аналізом його динамічних та експлуатаційних властивостей. Тягово-швидкісна характеристика дає змогу оцінити здатність транспортного засобу розвивати необхідну швидкість, долати опори руху та забезпечувати задану динаміку розгону за різних дорожніх і навантажувальних умов. У сучасних умовах зростання вимог до економічності, безпеки та ефективності використання автомобільної техніки актуальність такої оцінки є особливо високою. Розрахунок та аналіз окремих складових сил опору дасть змогу визначити перспективні напрямки з оптимізації характеристик енергетичної установки транспортного засобу, характеристик трансмісії, їх взаємного узгодження та доцільності впровадження тієї чи іншої схеми гібридної енергетичної установки. Результати визначення тягово-швидкісної характеристики мають важливу практичну цінність як для навчального процесу, так і для інженерної практики. Вони використовуються для аналізу динамічних властивостей автомобіля, обґрунтування вибору параметрів силової установки та трансмісії, а також для порівняльної оцінки різних конструктивних рішень. Таким чином, оволодіння методикою визначення ТШХ на основі силового балансу сприяє формуванню у здобувачів освіти системного розуміння особливостей процесів руху автомобіля та принципів його проєктування.
Keywords: методичні вказівки; силовий баланс автомобіля; зовнішня швидкісна характеристика ДВЗ; тягове зусилля на ведучих колесах; динамічні характеристики автомобіля