Управлінські конфлікти - Остапенко, Денис Сергійович; Косенко, Андрій Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Доведено, що ефективне управління конфліктами включає в себе: розуміння причин конфлікту, тобто важливо аналізувати корінні причини конфлікту, щоб розробити ефективні стратегії врегулювання; створення відкритого середовища: створення атмосфери відкритості та взаєморозуміння сприяє запобіганню конфліктів; використання конструктивних методів вирішення: застосування таких методів, як переговори, компроміси і медіація, допомагає вирішити конфлікт.
Keywords: конфлікт; персонал; управління; методи; ефективність; підприємства