Оперативне діагностування високовольтних вимірювальних трансформаторів струму - Рубаненко, Олександр Євгенійович (НТУ "ХПІ", 2016)
В статті розглянуто пошкоджуваність високовольтних маслонаповнених вимірювальних трансформаторів струму 110 кВ та наведено приклад визначення поточного залишкового ресурсу цих трансформаторів в умовах неповноти початкових даних. Розроблено нейро-нечітку математичну модель коефіцієнта залишкового ресурсу трансформатора струму, яка дозволяє враховувати як результати поточного так і періодичного контролю діагностичних параметрів. На прикладі трансформатора ТФНД 110 показано можливість використання методів нейро-нечіткого моделювання у прогнозуванні залишкового ресурсу трансформаторів струму. Запропоновано оцінювати стан трансформаторів струму в залежності від значення коефіцієнту загального залишкового ресурсу під час керування режимами електроенергетичних систем.

The research contains the results the analysis of oil-filled high-voltage current transformers and selected diagnostic parameters that enable to detect main types of damage. It is shown that in case of the most common faults numerous diagnostic parameters are to be controlled and it is not always possible in conditions of electric power systems modes control by operative dispatching staff of power systems. To reduce the information load on the personal, responsible for decision-making regarding modes control it is proposed to use the parameter of total residual resource, the method of this parameter determination is given, based on the usage of remaining resource ratios, defined by individual diagnostic parameters, taking into account statistical data, concerning taking the current transformers out of service.
Operational diagnostics of high voltage instrument current transformers
Keywords: он-лайн діагностика; нейронечітке моделювання; залишковий ресурс; електрообладання; on-line diagnostics; neural-fuzzy modeling; residual resource