Економічна безпека підприємства як об’єкт управління - Бондаренко-Берегович, Валерія Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті проведено дослідження формування теоретико-методичної основи для створення ефективних передумов управління економічною безпекою підприємства. Виявлено, що заходи щодо управління та зміцнення економічної безпеки у переважній більшості проводяться несистематично або зовсім не проводяться та процес управління економічної безпеки підприємств є багатокомпонентним та складним у зв’язку із значною кількістю різноманітних загроз зовнішнього і внутрішнього походження, що перешкоджають забезпеченню його стійкості, стабільності та ефективному розвитку. Доведено, що дослідження самого підприємства, його істотних характеристик, складових частин, внутрішніх і зовнішніх зв'язків у контексті дослідження питань управління його економічною безпекою стає особливо актуальним у мінливих умовах сьогодення. Узагальнено поняття підприємства з точки зору законодавства країни, а також системного підходу. З’ясовано, що рушійною силою створення, функціонування та розвитку підприємства є діяльність, що завжди пов’язана з інтересами, міра узгодження яких і формує його економічну свободу, досягаючи того чи іншого рівня економічної безпеки. Систематизовані властивості економічної безпеки підприємства як об’єкта управління. Сформовані теоретичні засади економічної безпеки підприємства як об’єкта управління. Побудовано структурно-логічну схему функціонування системи еконмоічної безпеки підприємства. Зроблено висновок, що теоретичні засади управління економічною безпекою підприємства мають комплементарно-вибірковий характер, зумовлений тим, що однозначний вибір тієї чи іншої концепції щодо функціонування підприємства практично унеможливлений через існування лише короткого проміжку часу, в межах якого використовуються ті чи інші постулати економічної безпеки підприємства. Вибір раціональних рішень щодо теоретичних засад управління економічною безпекою підприємства має спиратися на результати здійснення аналітичного процесу, які можуть не залежати від попереднього досвіду.

The article conducts research on the formation of a theoretical and methodological basis for creating effective prerequisites for managing the economic security of an enterprise. It is revealed that measures to manage and strengthen economic security in the vast majority are carried out unsystematically or not at all, and the process of managing the economic security of enterprises is multicomponent and complex due to a significant number of various threats of external and internal origin that hinder its stability, stability and effective development. It is proved that the study of the enterprise itself, its essential characteristics, components, internal and external relations in the context of the study of issues of managing its economic security becomes especially relevant in the changing conditions of our time. The concept of an enterprise is generalized from the point of view of the country's legislation, as well as a systematic approach. It is found out that the driving force behind the creation, functioning and development of an enterprise is activities that are always associated with interests, the measure of coordination of which forms its economic freedom, achieving a particular level of economic security. Systematized properties of economic security of the enterprise as an object of management. Theoretical foundations of economic security of the enterprise as an object of management are formed. A structural and logical scheme of functioning of the enterprise's economic security system is constructed. It is concluded that the theoretical foundations of managing the economic security of an enterprise have a complementary and selective character, due to the fact that an unambiguous choice of a particular concept regarding the functioning of the enterprise is practically impossible due to the existence of only a short period of time, within which certain postulates of the economic security of the enterprise are used. The choice of rational decisions on the theoretical foundations of managing the economic security of an enterprise should be based on the results of the analytical process, which may not depend on previous experience.
Economic security of the enterprise as an object of management
Keywords: діяльність; система; activity; system