Інформативність системних показників вегетативних функцій для оцінки працездатності у юнаків-пловців при фізичних навантаженнях максимальної інтенсивності - Баламутова, Наталія Михайлівна; Шейко, Лілія Вікторівна; Санжарова, Н. М.; Ширяєва, Світлана Вікторівна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
Дослідження взаємозв'язку передробочих показників вегетативних функцій із потужністю виконаної роботи дозволяють зробити модель прогнозування працездатності при максимальних навантаженнях та оцінити підготовленість спортсмена. Однак у сучасній науковій літературі недостатньо робіт, присвячених визначенню інформативних фізіологічних критеріїв для оцінки працездатності за початковими передробочими станами під час навантажень максимальної потужності. Тому мета нашої роботи полягала у виявленні інформативних показників кардіореспіраторної системи у вихідному передробочому стані, за якими можна оцінювати рівень працездатності спортсменів та в осіб, які не займаються спортом. Отримані під час дослідження данні дали змогу простежити процес адаптаційного налаштування організму в передробочому стані відповідно до специфіки майбутньої діяльності та рівня підготовленості до її виконання. Результати дослідження дозволили виявити найбільш інформативні показники для оцінки працездатності при навантаженнях максимальної потужності у плавців, ватерполістів та осіб, які не займаються спортом.

Studies of the relationship between pre-workout indicators of vegetative functions and the power of the work performed allow us to create a model for predicting performance at maximum loads and assess the athlete's fitness. However, in the modern scientific literature there is a lack of works devoted to determining informative physiological criteria for assessing performance based on initial pre-workout states during maximum power loads. Therefore, the goal of our work was to identify informative indicators of the cardiorespiratory system in the initial pre-workout state, by which the level of performance of athletes and people who do not engage in sports can be assessed. The data obtained during the study made it possible to trace the process of adaptive adjustment of the organism in a pre-workout state in accordance with the specifics of the future activity and the level of preparedness for its implementation. The results of the study allowed us to identify the most informative indicators for assessing performance during maximum power loads in swimmers, water polo players, and people who do not engage in sports.
Informative value of systemic indicators of vegetative functions for assessing performance in young swimmers during physical activity of maximum intensity
Keywords: кардіореспіраторна система; фізіологічна працездатність; фізичні навантаження максимальної потужності; плавці; ватерполісти; особи, які не займаються спортом; cardiorespiratory system; physiological performance; maximum power physical activity; swimmers; water polo players; non-athletes