Аналіз методичного забезпечення комплексної оцінки стану природно-техногенних комплексів - Ємельянова, Дар'я Ігорівна (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті розроблено алгоритмічне забезпечення встановлення рівня екологічності систем навколишнього природного середовища і процесів в них. Надане алгоритмічне забезпечення дозволяє встановити негативні фактори порушення гомеостазу природно-техногенних комплексів, надати комплексну оцінку екологічної якості природно-техногенних об’єктів. Відповідно до алгоритму оцінки якості складного систем-системного утворення з використанням MIPS-чисел, ризик-характеристик щодо стану об’єктів і процесів, пов’язаних з порушенням їх екологічності, надано комплексну оцінку території дослідження. Комплексна оцінка екологічності на рівні системних об’єктів дозволяє при визначенні рівня безпечності ситуації за результатами моніторингу факторів порушення рівноваги урахувати трансформаційні процеси дестабілізації екологічної безпеки, що дає підстави для встановлення комплексного механізму управління якістю техногенно-навантажених територій.

The article provides an algorithmic support which determines the ecological level of systems of natural environment and processes in it. The given algorithmic support allows identifying negative factors disturbing the homeostasis of man-made complexes, and provides complex ecological quality assessment of man-made objects. Using the proposed algorithm of the quality assessment of a complicated system-systematic formation based on MIPS-numbers, risk-characteristic as to the conditions of objects and processes connected with ecological state disturbance, we have received a complex assessment of the studied territory. The investigation involving the complex ecological assessment methodology on the level of system objects allows taking into account the transformation processes of ecological safety destabilization when determining the situation safety level based on the results of monitoring the balance violation factors, which gives the grounds for creating a complex mechanism for quality management of anthropogenic territories.
Analysis of complex ecological estimation of natural and manmade complexes
Keywords: еколого-економічний аналіз; комплексна оцінка; ризик-аналіз; MІPS-аналіз; ресурсоефективність; екологічне управління; complex quality assessment; risk analysis; MIPS-analysis; resourse effiency; environmental management