Методологічні засади формування стратегічного контролінгу в умовах діджиталізації системи управління розвитком підприємства - Другова, Олена Сергіївна; Клепікова, Світлана Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті сформульовано методологічні засади формування стратегічного контролінгу в умовах цифровізації економіки. В роботі запропоновано системний підхід до формування методологічних засад застосування стратегічного контролінгу в умовах діджіталізації системи управління розвитком підприємства. Розкрито зв’язок стратегічного контролінгу із загальними факторами успішних стратегій та представлено загальну схему зв’язку стратегії із стратегічним контролінгом. Зазначено, що стратегічний контролінг управління знаходиться на перетині інноваційного менеджменту, інвестиційного менеджменту, управління проектами, інформаційно - аналітичного забезпечення, управлінського обліку та виконує функцію «управління за відхиленням» Цифровізація – це зміна бізнес-моделі на основі цифрових технологій, а не просто заміна аналогового ресурсу на цифровий. Стратегічний контролінг, як система забезпечення організаційного, методологічного, інформаційно-аналітичного менеджменту, здатний з найбільшою ефективністю забезпечити системні зміни та зворотний зв'язок у контурі управління. Він здатний визначити напрямок і швидкість розвитку, дослідити особливості зовнішнього і внутрішнього середовища, економічно обґрунтувати такі перетворення в усіх функціональних підсистемах підприємства. Цифровізація впливає на ринок та зміну професій. Для успішної побудови та розвитку стратегічного контролінгу в компанії необхідна підтримка топ-менеджменту та кваліфікованих контролерів, корпоративної культури, в якій можливий діалог. Розкрито фактори, що впливають на впровадження стратегічного контролінгу в організації. Діджиталізація виступає базовим елементом у пропонуємому методологічному підході застосування стратегічного контролінгу в управлінні підприємством.

The article formulates the methodological principles of the formation of strategic controlling in the conditions of digitalization of the economy. The paper proposes a systematic approach to the formation of methodological principles for the application of strategic controlling in the conditions of digitization of the enterprise development management system. The relationship between strategic controlling and the general factors of successful strategies is revealed, and a general diagram of the relationship between strategy and strategic controlling is presented. It is noted that strategic management control is located at the intersection of innovation management, investment management, project management, information and analytical support, management accounting and performs the function of "management by deviation". Digitization is a change in the business model based on digital technologies, and not just a replacement of analog resource to digital. Strategic controlling, as a system of providing organizational, methodological, informational and analytical management, is able to ensure system changes and feedback in the management circuit with the greatest efficiency. He is able to determine the direction and speed of development, to investigate the peculiarities of the external and internal environment, to economically substantiate such transformations in all functional subsystems of the enterprise. Digitization affects the market and changes professions. The successful construction and development of strategic controlling in the company requires the support of top management and qualified controllers, a corporate culture in which dialogue is possible. The factors affecting the implementation of strategic controlling in the organization are revealed. Digitization is a basic element in the proposed methodological approach to the application of strategic controlling in enterprise management.
Methodological principles of the formation of strategic control in the conditions of digitalization of the enterprise development management system
Keywords: стратегічний контролінг; методологія; діджиталізація; система управління; strategic controlling; methodology; digitalization; management system