Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Розрахунок вентиляційної установки" - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Османова, Ольга Вікторівна (My University, 2021)
На машинобудівних підприємствах повітря робочої зони може забруднюватися шкідливими речовинами, які утворюються в результаті технологічного процесу при виробництві різноманітної машинобудівної продукції, устаткування, конструкцій та елементів машин (зварювання, механічна обробка матеріалів, термічна обробка заготовок, фарбування та ін.) і які містяться в металах, з яких виготовляють цю продукцію. Ці речовини потрапляють у повітря у вигляді пилу, аерозолів та газів і негативно діють на організм людини. В залежності від їх токсичності та концентрації в повітрі вони можуть бути причиною хронічних отруєнь або професійних захворювань. Для забезпечення чистоти повітря робочої зони й оптимальних значень параметрів мікроклімату важливим заходом є організація загальнообмінної вентиляції приміщення.
Keywords: методичні вказівки; вентиляція; машинобудівні підприємства; шкідливі речовини; аеродинамічний розрахунок повітроводів; розрахунок відгалуження; методика визначення вологовмісту