Вплив основних геометричних факторів та способів подачі повітря на гідродинаміку проточного двофазового шару - Костюк, Олександр Павлович (НТУ "ХПІ", 2016)
В статті представлені результати експериментальних досліджень та порівняння впливу основних геометричних характеристик вертикальних каналів та способів подачі повітря на гідравлічний опір висхідної супутньої течії газу та рідини. Показано, що зміна діаметра та висоти каналу, практично не впливає на повздовжній середній градієнт повних втрат тиску, при умові забезпечення рівномірності подачі газової фази, проте рівномірність структури двофазового шару по перерізу каналу залежить від режиму течії.

The main criteria for the development of new highly efficient contact devices are the heat-mass exchange process intensification and the capital expenditure reduction. This scientific paper gives consideration to experimental investigation data obtained for the influence of basic geometric characteristics of vertical channels (channel height and diameter, the aperture diameter and the cross-section area of distribution grating), the influence of the methods and conditions of air supply on the hydraulic resistance of dynamic two-phase flow.
Influence of the main geometric factors and air supply methods on the geometry of the flow-through two phase layer
Keywords: газорідинна суміш; двофазовий потік; контактний тепломасообмінний апарат; вертикальний канал; gas-liquid mixture; vertical channel