Емерджентність капіталу, технологій та інновацій як фундамент нової економіки - Шепеленко, Світлана Миколаївна; Банєв, Євген Федорович; Сластяникова, Анжеліка Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто основні теоретичні підходи до емерджентності, а також розвиток складних систем у соціально-економічному контексті та методологію їх дослідження. Проаналізовано основи синергетики, системного підходу і теорії складних систем як методологічних основ для дослідження емерджентних економічних явищ. Розширена та науково обґрунтована теоретико-методологічна основа емерджентності в економіці, яка поглиблює аналіз, уточнює поняття та вводить наукові підходи, що можуть лягти в основу дослідження. Розглянуто емерджентні характеристики капіталу в постіндустріальній економіці. Досліджено трансформацію традиційних форм в нові форми, такі як інтелектуальний, соціальний і репутаційний капітал. Сучасний капітал демонструє емерджентну природу, оскільки нові його форми виникають не як наслідок прямої еволюції, а внаслідок взаємодії багатьох агентів у складному середовищі. Інтелектуальний, соціальний і репутаційний капітал виступають ключовими детермінантами нової економіки, що не можуть бути пояснені в рамках класичних теорій. Розглянуто основні теоретичні підходи до емерджентності, а також розвиток складних систем у соціально-економічних контекстах і методологію їх дослідження. Проаналізовано основи синергетики, системного підходу і теорії складних систем як методологічних основ для дослідження емерджентних економічних явищ. Розширена та науково обґрунтована теоретико-методологічна основа емерджентності в економіці, яка поглиблює аналіз, уточнює поняття та вводить наукові підходи, що можуть лягти в основу дослідження. Інституціональна економіка також розглядає процес формування нових норм, правил та організацій як результат еволюційної емерджентності, зумовленої множинністю взаємодій між суб’єктами. В результаті цього процесу виникають нові інститути, які адаптуються до складної економічної динаміки та сприяють формуванню інноваційного середовища. Досліджено економічну природу походження емерджентних моделей інноваційного розвитку. Показано, що ці моделі ґрунтуються на інтеграції знань, технологій та капіталу, що створює нові умови для стійкого зростання та адаптивності економіки. The article considers the main theoretical approaches to emergence, as well as the development of complex systems in a socio-economic context and the methodology for their research. The basics of synergetics, the systems approach and the theory of complex systems as methodological foundations for the study of emergent economic phenomena are analyzed. The theoretical and methodological basis of emergence in economics is expanded and scientifically substantiated, which deepens the analysis, clarifies the concept and introduces scientific approaches that can form the basis of the study. The emergent characteristics of capital in the post-industrial economy are considered. The transformation of traditional forms into new forms, such as intellectual, social and reputational capital, is investigated. Modern capital demonstrates an emergent nature, since its new forms arise not as a result of direct evolution, but as a result of the interaction of many agents in a complex environment. Intellectual, social and reputational capital are key determinants of the new economy that cannot be explained within the framework of classical theories. The main theoretical approaches to emergence are considered, as well as the development of complex systems in socio-economic contexts and the methodology for their research. The foundations of synergetics, the systems approach and the theory of complex systems as methodological foundations for the study of emergent economic phenomena are analyzed. The theoretical and methodological basis of emergence in economics is expanded and scientifically substantiated, which deepens the analysis, clarifies the concept and introduces scientific approaches that can form the basis of research.Institutional economics also considers the process of forming new norms, rules and organizations as a result of evolutionary emergence, caused by the multiplicity of interactions between subjects. As a result of this process, new institutions arise that adapt to complex economic dynamics and contribute to the formation of an innovative environment. The economic nature of the origin of emergent models of innovative development is studied. It is shown that these models are based on the integration of knowledge, technology and capital, which creates new conditions for sustainable growth and adaptability of the economy.
Emergencity of capital, technologies and innovation as the foundation of the new economy
Keywords: емерджентність; капітал; технології; інновації; нова економіка; emergence; capital; technology; innovation; new economy