Розробка та імплементація адаптивного механізму формування фінансово-економічного потенціалу промислового підприємства - Заїка, Катерина Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті досліджено процес розробки та імплементації адаптивного механізму формування фінансово-економічного потенціалу промислового підприємства, що полягає у забезпеченні підвищення його рівня у довгостроковій перспективі шляхом обґрунтування та реалізації адаптивних економічних рішень відповідно обраних пріоритетів із урахуванням змін внутрішніх та зовнішніх умов функціонування щодо цілеспрямованого, системного розвитку на основі адекватної протидії специфічним викликам сучасного бізнес-середовища. Сформовано адаптивний механізм на основі ретельної оцінки потенційних чинників зовнішнього та внутрішнього середовища з урахуванням факторів нестабільності та посилення конкуренції, що реалізується в поєднанні локальних складових: діагностики та оцінки рівня фінансово-економічного потенціалу в поточному та майбутньому періодах, впливу чинників мінливого зовнішнього та внутрішнього середовища, прийняття рішень щодо формування та реалізації адаптивних економічних заходів залежно від варіанту стратегії адаптації, аналізу ефективності стратегічних альтернатив. Запропоновано методичний підхід до оптимізації процесу ухвалення економічних рішень щодо вибору стратегічних альтернатив, основним результатом апробації якого є вибір стратегічної альтернативи на основі формування матриці ситуацій рівня впливу загроз зовнішнього і внутрішнього середовища та рівня фінансово-економічного потенціалу, що виступає критерієм прийняття рішень з вибору стратегії адаптації, забезпечуючи гнучкість в управлінні промисловим підприємством в умовах постійних змін у глобальному економічному середовищі. Розроблено науково-методичний підхід до оцінки ефективності реалізації стратегічних альтернатив підвищення фінансово-економічного потенціалу суб’єктів господарювання, що базується на формуванні переліку адаптивних економічних заходів залежно від варіанту стратегії, включаючи моделювання сценаріїв на основі проведення імітаційних експериментів для врахування поточних та прогнозованих станів і загроз, що дозволяє своєчасно вживати коригувальні заходи для усунення як внутрішнього, так і негативного впливу нестабільного зовнішнього середовища.

The article explores the process of development and implementation of an adaptive mechanism for the formation of the industrial enterprise financial and economic potential, which consists in ensuring an increase in its level in the long term by substantiating and implementing adaptive economic decisions accordingly selected priorities, considering changes in the internal and external conditions of the functioning of targeted, systemic development based on adequate counteraction to the specific challenges of the modern business environment. An adaptive mechanism has been formed based on a thorough assessment of potential factors of the external and internal environment, taking into account factors of instability and increased competition, implemented in a combination of local components: diagnostics and assessment of the level of financial and economic potential in the current and future periods, the influence of factors of a changing external and internal environment, adoption decisions on the formation and implementation of adaptive economic measures depending on the adaptation strategy option, analysis of the effectiveness of strategic alternatives. A methodological approach to optimizing the process of making economic decisions on the choice of strategic alternatives is proposed, the main result of testing which is the choice of a strategic alternative based on the formation of a matrix of situations of the level of influence of threats from the external and internal environment and the level of financial and economic potential, which acts as a criterion for making decisions on the choice of adaptation strategy, providing flexibility in the management of an industrial enterprise in the context of constant changes in the global economic environment. A scientific and methodological approach has been developed to assess the effectiveness of the implementation of strategic alternatives for increasing the financial and economic potential of business entities, based on the formation of a list of adaptive economic measures depending on the strategy option, including scenario modeling based on conducting simulation experiments to take into account current and predicted conditions and threats, which allows timely corrective measures to be taken to eliminate both internal and negative influences of an unstable external environment.
Development and implementation of an adaptive mechanism for formation of the financial and economic potential of an industrial enterprise
Keywords: фінансово-економічний потенціал; промислове підприємство; адаптивний механізм; матричний аналіз; імітаційне моделювання; економічні рішення; financial and economic potential; industrial enterprise; adaptive management mechanism; matrix analysis; simulation modeling; economic decisions