Характеристики сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць - Москаленко, А. О.; Сокол, Галина Вікторівна; Коротун, Т. М.; Угляниця, А. Г.; Шугайло, А. О. (Національний університет "Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка", 2020)
За результатами досліджень встановлено, що важливою характеристикою систем радіозв'язку спеціального призначення є перешкодозахищеність. Перешкодозахищеність включає скритність системи та її перешкодостійкість. Перешкодостійкість, структурна та енергетична скритність системи радіозв'язку спеціального призначення визначаються характеристиками використовуваних сигналів. В роботі представлено результати дослідження характеристик сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць, а саме структурної та енергетичної скритності. За результатами проведених досліджень встановлено, що використання сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць замість М-послідовностей дозволить підвищити структурну скритність радіосистем спеціального призначення. Структурна скритність сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць більша за структурну скритність М-послідовностей, до того ж, при збільшенні довжини кодової послідовності, структурна скритність сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць зростає стрімкіше. Енергетична скритність сигналів модуляції циклічним зсувом коду з адаптацією по швидкості передавання інформації на основі досконалих двійкових матриць ідентична енергетичній скритності сигналів М-ічної ортогональної модуляції. Напрямком подальших досліджень є дослідження перешкодостійкості сигналів з адаптацією по швидкості передачі інформації на основі досконалих двійкових матриць в умовах багатопроменевого розповсюдження радіохвиль.

Research has shown that an important feature of special purpose radio systems is noise immunity. Interference protection includes the secrecy of the system and its noise immunity. In the general case, there are the following types of secrecy: energy, structural and spatial. Noise immunity, structural and energy secrecy of a special purpose radio communication system are determined by the characteristics of the signals used. The paper presents the results of research of the characteristics of modulation signals by cyclic code shift with adaptation by the information transmission rate based on perfect binary matrices, namely, structural and energy secrecy. The results of the research found that the use of modulation signals by a cyclic code shift with adaptation in the information transmission rate based on perfect binary matrices instead of M-sequences will increase the structural secrecy of specialpurpose radio systems. The structural secrecy of modulation signals by a cyclic code shift with adaptation in the information transmission rate based on perfect binary matrices is higher than the structural secrecy of M-sequences, moreover, with an increase in the length of the code sequence, the structural secrecy of modulation signals by a cyclic shift of the code with adaptation in the information transmission rate by the basis of perfect binary matrices is growing faster. The energy secrecy of the cyclic code shift modulation signals with adaptation to the information transmission rate based on perfect binary matrices is identical to the energy secrecy of the M-ary orthogonal modulation signals. The direction of further research is to study the noise immunity of signals with adaptation for the information transmission rate based on perfect binary matrices in conditions of multipath propagation of radio waves.
Characteristics of the modulation signals by the cyclic code shift with the adaptation by the information transfer rate based on perfect binary matrices
Keywords: модуляція циклічним зсувом коду; досконалі двійкові матриці; скритність; передача інформації; перешкодозахищеність; modulation signals by the cyclic code shift; perfect binary matrices; secrecy