Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (реферату) з навчальної дисципліни "Вступ до спеціальності. Ознайомча практика" - Протасенко, Тетяна Олександрівна; Реброва, Олена Михайлівна; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Дисципліна «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» належить до циклу дисципліни професійної підготовки бакалаврів освітньої програми «Прикладне матеріалознавство та новітні технології» за спеціальністю G8 «Матеріалознавство». В системі підготовки фахівців у вищих навчальних закладах актуальним є індивідуально-орієнтований підхід в організації навчання студентів, що визначено нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки. За цих умов індивідуальне завдання (реферат), як одна із форм індивідуального завдання, є складовою програми підготовки з дисципліни «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика». При підготовці індивідуального завдання (реферату), студенти повинні отримати навички опрацювання літературних джерел, складання плану індивідуального завдання (реферату) та розкриття теми з використанням нормативного та практичного матеріалу, особистого досвіду, тощо. Дана форма письмової роботи базується на реферуванні літературних джерел з обраної тематики, призначена для поточного або підсумкового закріплення навчального матеріалу та контролю знань і навичок, набутих студентами в процесі навчання. Виклад матеріалу в рефераті повинен мати чітку логічну послідовність згідно з обраною темою та власного аналізу та узагальнення інформації, отриманої з досліджених літературних джерел, творчий підхід до теми. Індивідуальне завдання (реферат) − аналітичний огляд джерел інформації. Причому даний огляд повинен бути продуктивного типу, тобто містити творче осмислення реферованих джерел. Індивідуальне завдання (реферат) широко використовується в навчальному процесі як спосіб оцінювання не тільки знань студента, а ще і його вміння опрацьовувати та аналізувати джерела інформації. Методичні вказівки до виконання реферативних робіт з дисципліни «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» призначені для ознайомлення студентів з основними вимогами до робіт такого типу, правилами оформлення та основними критеріями оцінювання. Виконання студентом реферативних робіт стимулює творчі здібності та дозволяє повністю розкрити його потенціал до самостійної роботи. Під час написання індивідуального завдання (реферату) відбувається узагальнення та структурування знань за тематикою індивідуального завдання (реферату), тому вибір тематики індивідуального завдання (реферату) слід проводити з врахуванням подальшої роботи студента в даному напрямку.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; вступ до спеціальності; ознайомча практика; матеріалознавство; прикладне матеріалознавство