Купецька родина Харківської губернії наприкінці XVIII–на початку XX ст.: історико-демографічне дослідження - Харченко, Артем Вікторович (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті автор досліджує демографічні аспекти розвитку купецької родини Харківської губернії. Історико-демографічне вивчення купецької родини регіону дозволило визначити основні тенденції та напрямки цього розвитку. Як основна тенденція простежується спрощення родинної структури. Така ситуація певним чином відповідала так званій «східній» демографічній моделі.

The author researches the of the merchant family Kharkov province. Historical-demographic study of a merchant family in the region has allowed identifying the main trends and directions of development. The main trend observed simplification of the structure of the family. This situation generally responded so-called «eastern» demographic model.
Keywords: історія України; Слобожанщина; демографія; структура родинна; купецтво; demography; merchant family; Kharkiv province