Вплив податкових важелів на конкурентоспроможність українських підприємств - Корецька, Оксана Валеріївна; Кулик, Анна Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Розглянуто поняття та сутність конкурентоспроможності підприємства, чинники, які на неї впливають. Зокрема, більш детально розглянуто вплив податкової системи на розвиток українських підприємств. Проаналізована вітчизняна податкова політика, визначені її основні недоліки. На сьогодні податкова система в Україні не є інструментом підвищення конкурентоспроможності держави і не сприяє зростанню активності суб’єктів господарювання. Тому, були визначені стратегічні напрями діяльності держави по оптимізації податкової системи з метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників.

The article describes the idea and the main point of competitiveness of the enterprise as well as factors that affect it. In particular, the impact of tax system on the development of Ukrainian enterprises is examined here. A domestic tax policy is analyzed and its main weaknesses are identified in this article. Today, the tax system in Ukraine is not the tool to increase competitiveness of the state and it is not conducive for the growth of activity of economic entities. Therefore, there were defined the strategic directions of the state activity for the optimization of the tax system with the aim of improving the competitiveness of domestic manufacturers.
The impact of the tax system in Ukraine on the competitiveness of enterprises
Keywords: розвиток; ефективність; податкова система; податкова політика; суб’єкт господарювання; товаровиробники; activities; development; effectiveness