Радіоізотопний густиномір - Дубовець, Олексій Миколайович; Тошинський, Володимир Ілліч; Литвиненко, Ігор Іванович; Лях, Бенгард Григорович; Подустов, Михайло Олексійович (ДП “Український інститут промислової власності”, 2007)
Радіоізотопний густиномір, що містить зону контролю у вигляді трубопроводу з постійним по довжині діаметром , капсулу з джерелом γ-випромінювання, встановлену на диску, що обертається, так, щоб джерело γ-випромінювання просвічувало зону контролю поперемінно по двох каналах, приймач γ-випромінювання, перетворювальний блок, фазочутливий підсилювач, реверсивний двигун, компенсаційний клин, вихідний перетворювач і вторинний прилад, який відрізняється тим, що капсула з джерелом γ-випромінювання встановлена на плоскій пружині, верхній кінець якої закріплений на диску, що обертається, а під диском за допомогою Г-подібних кронштейнів стаціонарно встановлені два направляючі лекальні елементи, орієнтуючі капсулу з джерелом випромінювання у момент проходження її над каналами просвічування.
Keywords: патент; корисна модель; радіоізотопний густиномір; вимірювальна техніка; вимірювання щільності; трубопровід