Дослідження одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії - Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович (НТУ "ХПІ", 2013)
Досліджено одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії при температурах 413 К – 453 К та мольному співвідношенні реагентів 1:1. За допомогою тонкошарової хроматографії проведено експериментальні дослідження компонентного складу реакційних мас. Показано, що до складу суміші входять моноацилгліцерини, діацилгліцерини та алкілімідазоліни жирних кислот

Obtaining of oxygen- and nitrogen containing derivatives of fatty acids at the temperatures 413 K – 453 K and molar ratio of reagents has been studied. The experimental research of composition of the reaction mass have been carried out by thin-layer chromatography. Monoacylglycerols, diacylglycerols and imidazolines of fatty acids are the main components of mixture
Keywords: моноацилгліцерини; діацилгліцерини; алкілімідазоліни; харчовій промисловості; linseed oil; derivatives of fatty acids; monoacylglycerols; diacylglycerols; amidation; imidazolines