Керамічні маси для виробництва клінкерної цегли з використанням сировинних матеріалів Східної України - Цибулько, Е. С.; Колєда, В. В.; Алексєєв, Є. В.; Михайлюта, О. С. (НТУ "ХПІ", 2008)
Представлено результати досліджень сировинних матеріалів Східної України з метою розробки на їх основі складів мас для виготовлення клінкерних виробів. Одержані в результаті роботи керамічні маси після традиційних технологічних операцій – підготовки, пластичного формування та випалу при 1180 оС забезпечують високі значення експлуатаційних показників керамічного матеріалу, тобто, водопоглинання до 4% та механічну міцність при стисканні більше 40 МПа.

In this article are results of investigations the clay raw materials West Ukraine to elaborate ceramic masses for clinker brick production. The choice of rational compositions masses was carried out. The materials obtained after plastic forming and sintering by temperature 1180 oC has the wateruptake to 4 % and mechanical strength more than 40 MPa.
Keywords: клінкерна кераміка; будівельні матеріали; технологічні операції; водопоглинання; механічна міцність; склади керамічних мас